Tema

Artene som truer norsk natur

De tar over områder og har med seg sykdommer. Disse artene skaper store problemer for norsk natur.

Nye arter som kommer til Norge, kan være irriterende. Brunsneglen er et godt eksempel. Det vet du om du har den i hagen din. Men den er også et problem for naturen vår.

De fremmede artene hører ikke hjemme her. Mange av dem er en trussel for naturen vår. Artsdatabanken har en liste over fremmede arter. 237 av artene gir svært høy risiko for norsk natur.

– Pukkellaks, havnespy og stillehavsøsters er eksempler på fremmede arter som er ekstra problematiske for norsk natur.

Det forteller Sunniva Aagaard i Miljødirektoratet.

2023 var et rekord år for pukkellaks. Den svømmer opp elvene for å formere seg annethvert år.

Bilde av en pukkellaks som ligger på land. Foto: Berit B. Njarga

Laksen begynte å spre seg til nordnorske elver på 1960-tallet. Da ble den satt ut på Kolahalvøya i Russland. Varmere hav i nord kan gjøre at vi får mer pukkellaks.

I fjor ble det laget feller i norske elver. Mange av fellene stoppet pukkellaksen. Den i Tanaelva i Øst-Finnmark fungerte ikke godt nok. Nå blir det testet en ny felle før 2025. Den har Miljødirektoratet ansvaret for. Direktør Ellen Hambro kaller Tanaelva kanskje verdens viktigste elv for den atlantiske villaksen.

På bildet under jobber de med den nye fellen.

Bilde av Tanaelva og en egen felle for pukkellaks. Foto: Berit B. Njarga

Det kan bli mange pukkellaks, og den kan være aggressiv. Da kan den også fortrenge våre fiskearter, som atlanterhavslaks, sjøørret og sjørøye. Eller smitte dem med sykdommer. Pukkellaksen dør og råtner i elva etter å ha formert seg. Det kan gi dårlig vannkvalitet.

Den vanligste årsaken til at nye arter kommer til landet, er at de kommer som blindpassasjerer.

– De blir med varer, kjøretøy og skip fra utlandet, forteller Aagaard.

Vi tar også med oss fremmede arter hjem, som hageplanter og kjæledyr. Det kan skje bevisst eller ubevisst. Vil du kjøpe planter eller akvariefisk i utlandet? Sjekk listen over fremmede arter først.

---

Hvilke arter er verst for norsk natur?

  • Pukkellaks, havnespy og stillehavsøsters er eksempler på arter som skaper trøbbel. De konkurrerer ut våre arter i hav og elver.
  • Også mink er et problem. Den er et fremmed rovdyr som ble brukt til pelskåper. Mange mink har rømt ut i naturen. De dreper blant annet mye sjøfugl.
  • Flere fremmede planter skaper problemer. De tar over områdene til de norske plantene. Lupin, parkslirekne og rynkerose er noen slike planter.

---