Tema

Slik merker du at kronen er svak

Fikk du deg en overraskelse etter turen til utlandet? Den norske kronen er ikke i toppform.

Norge er en liten, åpen økonomi. Vår valuta krone er også liten, sammenlignet med andre valutaer. Mange ting påvirker hva en krone er verdt. Både på kort og lang sikt. Kronens lave verdi er noe vi alle merker – på godt og vondt.

Sist uke kostet én euro nesten 12 kroner. Ett britisk pund kostet nesten 14 kroner, mens én dollar kostet nærmere 11 kroner.

Det er altså ikke like deilig å være norsk på tur i utlandet lenger. Det er også litt kjipere å bestille varer hjem fra utlandet. I tillegg påvirker verdien på kronen hva du må betale når du handler i Norge. Mye av varene i Norge er kjøpt inn fra utlandet. De som selger varer til utlandet, tjener derimot mer. Utenlandske turister i Norge får en billigere ferie.

Kronefall, svak krone, kronen har svekket seg. Det finnes flere måter å si det på. Valutaen vår er altså verdt mindre enn tidligere. Og slik har det vært en god stund.

Hvorfor faller kronen i verdi? Det kan Elisabeth Holvik si litt om. Hun er sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen og skrev nylig om temaet. Hun lar oss forenkle litt:

Norge og andre land produserer varer og tjenester. Noen gjør det mer effektivt enn andre og har derfor en høyere produktivitet.

– Norsk økonomi har en relativt svak vekst i produktivitet, sier Holvik. Hun sier at dette er én årsak til en svakere krone. Men det finnes flere årsaker.

Personer med kapital (penger) flytter kapitalen ut av Norge. Også gründere og eiere av bedrifter har flyttet ut. I tillegg har skatt på det å eie en bedrift i Norge økt kraftig i Norge. Det svekker investeringer i Norge, forklarer hun. Norge blir altså et mindre attraktivt land å investere i. Både for utenlandske personer og selskaper, og for norske private eiere av bedrifter.

Staten styrer ved å regulere. Den krever inn skatter.

– Stadig nye skatter og reguleringer svekker også tilliten til å investere i Norge, sier Holvik.

Både privat næringsliv og offentlig sektor produserer varer og tjenester. Når en større del av økonomien flyttes inn i det offentlige, altså stat og kommune, kan det påvirke verdien av kronen, forklarer hun.

Hvorfor? Jo, i det offentlige er veksten i produktivitet lavere enn i privat sektor, sier Holvik. Det påvirker veksten i produktivitet i hele økonomien. Det igjen påvirker hva kronen er verdt – over tid.

Norges Bank har et viktig verktøy: styringsrenten. Vi med lån i banken har merket at vi betaler mer i renter nå enn for noen år siden. Renten har stått stille en stund. Men nå kan den svake kronen gjøre at Norges Bank må sette den opp. Bankene følger som regel etter. Du betaler enda mer. Svak krone påvirker, som nevnt, prisen på varer i Norge. Varer blir dyrere. En høyere styringsrente kan hjelpe mot for dyre varer. Den kan også hjelpe til med å styrke verdien på kronen.

Torsdag sier Norges Bank hvordan renten skal være i tiden framover. Klar Tale har kontaktet banken, men de vil ikke si noe om kronen i forkant av denne avgjørelsen om renten.

Magne Østnor jobber i selskapet DNB. Mange ting påvirker verdien på en valuta. Den siste tiden har flere blitt arbeidsledige i USA. Det har skapt en tro på at USAs økonomi beveger seg i en dårligere retning. Det har igjen påvirket aksje- og rentemarkeder i verden. Uroen svekket kronen betydelig, men den hentet seg inn igjen, forklarer han.

– Vi har allerede sett at den har styrket seg en del, sier Østnor.

Det er nok fordi mange nordmenn er tilbake fra ferie. I tillegg kjøper norske bedrifter som selger varer til utlandet, «billige» kroner, forklarer han.

Men over lengre tid har kronen blitt svakere.

– Vi mener det er gode grunner til dette, sier Østnor. Også han nevner produktivitet som én av årsakene.

– Vi nordmenn har ikke klart å bli særlig mer produktive de siste årene, sier han.