I september 2020 fikk vi nok en vond påminnelse om hvor farlig gruver kan være. Mens verden var opptatt av korona, kjempet flere titalls arbeidere for livet og tapte. Kraftig regnvær gjorde at gullgruva i Kongo raste sammen.

Et annet sted på kloden sitter vi i sofaen og surfer på mobiltelefonene våre. Mobilenes reise starter i gruver i land som Kongo, der konflikter herjer.

Rundt 40 ulike metaller må til for å produsere en mobiltelefon. Batteriet er fullt av litium, kobolt og nikkel. Mens telefonens elektriske forbindelser skjuler kobber, gull, sølv og wolfram. Kongo er rikt på metaller, som består av ulike mineraler.

Metallene reiser siden til land som Kina, der de lager mange telefoner. Landet har enormt mange mennesker som kan gjøre jobben for en billig penge. Store selskaper som Apple og Samsung selger mobilene sine videre til oss forbrukere – over hele verden.

Tilbake til der det hele starter – i gruvene i Kongo. Tinn, tantal, wolfram og gull kalles 3TG-mineraler. De kommer fra land med konflikt. Kobolt blir også vurdert som et mulig konflikt-mineral. Det skriver Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). De lager rapporter om mineralene.

Det er risiko for at menneske-rettigheter blir brutt. Folk kan bli tvunget til å jobbe i gruvene.

– Vi finner 3TG-mineraler i områder med mye konflikt. Mens kobolt og kobber finner vi utenfor disse områdene, sier Bjørnar Østby.

Han er lektor i studier om fred og konflikt ved Oslo Nye Høyskole. I områdene med kobolt og kobber jobber store selskaper fra utlandet. De kommer fra land som Sveits, Canada og Kina.

Det er også problemer med disse store gruvene, sier Østby. Blant annet når gruvene skal bli større. Da har folk sine hjem vært i veien. Kongolesere har blitt tvunget ut av hjemmene sine.

I mindre gruver jobber vanlige, kongolesiske folk. De bruker enkle verktøy og egne hender for å finne mineralene. Arbeidet kan være farlig og dødelig. Bare i Kongos kobolt-gruver dør opp mot 2 000 personer årlig i ulykker, ifølge nettstedet The Republic.

Det har også blitt bevist at barn har jobbet i gruver. Rundt 40 000 barn jobbet i gruver sør i landet i 2014, skriver direktoratet DFØ.

Grupper med våpen kan også være til stede i gruvene. Kongo sliter med voldelige grupper. De tar kontroll over områder. Gruvene er bare én av mange måter de kan tjene penger på, sier Østby.

Nå for tiden er M23 den største gruppa i landet. Regjeringen og hæren har ikke klart å få kontroll på den. M23 stopper alle ved grensen til Uganda. De ber alle som skal forbi, om å betale. Slik har de tjent flere millioner, sier Østby.

Gruppa bruker våpen og vold for å få makt. Det har gått utover vanlige mennesker. Kongolesere har flyktet fra hjemmene sine. Mange kvinner og barn har blitt utsatt for seksuell vold.

Det har blitt gjort forsøk på å passe på at mineraler kommer fra steder uten konflikt. USA prøvde dette i 2010. Men forsøkene har ikke gjort situasjonen i Kongo bedre.

– Én av årsakene er at det er vanskelig å spore mineralene. De går gjennom flere ledd. Gruppene finner måter å lure systemet på, sier Østby.

Det er også mange som frivillig jobber i gruvene. Årsaken er at det er svært få jobber i området. Noen lever av å drive med jordbruk. Men de tjener som regel ikke penger på det. Gruvene er noen ganger den eneste muligheten de har til å tjene penger. I verste fall kan jobben koste dem livet.

– De som jobber i gruvene, får dårligst betalt. Men det er de som gjør den vanskeligste og farligste jobben.

Kongo er et land rikt på ressurser. Men landet har en lang historie med vold og kamp om makta. Det går hardt utover vanlige folk som må rømme fra hjemmene sine.

– Dessverre er det ingen enkel løsning på dette.

---

Kort om saken

  • En mobil-telefon trenger ulike metaller.
  • Land med konflikt kan ha disse metallene.
  • Barn og voksne risikerer livene sine i gruver.

---