Verden

Får komme til USA

Amerikanske myndigheter vil la foreldreløse barn fra Haiti komme til USA. De kan bli adoptert bort.


- Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe familier å komme sammen igjen i Haiti, sier  Janet Napolitano. Hun er minister for nasjonal sikkerhet i USA.

Flere tusen barn har mistet foreldrene sine i jordskjelvet i Haiti. Amerikanske myndigheter forsøker å hjelpe barn med å finne slektningene sine i Haiti. Men samtidig vil de la foreldreløse barn reise til USA. Der kan de bli adoptert bort. Tillatelsen gjelder bare for en stund.

Myndighetene vil vurdere sak for sak. Haitiske myndigheter må bære helt sikre på at barna virkelig har mistet familien sin i katastrofen. Da kan de få adoptivforeldre i USA. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Folk i Norge ønsker også å adoptere barn fra Haiti.

- Fere fra norske par har kontaktet oss. De ønsker å adoptere barn fra Haiti, sier Øystein Gudim til Nettavisen. Han er daglige leder for Adopsjonsforum.
Adopsjonsforum søkte allerede i 2005 om å få adoptere fra landet. Men norske myndigheter sa nei.

– Årsaken var at de mente det var for utrygt å sende familier dit. Det er en del av adopsjonen å treffe barnet først. Den andre grunnen var fare for korrupsjon. Men også dårlig kontroll av adopsjons-prosessen i Haiti, sier Gudim.
Men Adopsjonsforum har fortsatt ikke kommet til noen løsning om adopsjon fra landet.

Søndag ble seks haitiske barn sendt til Nederland. Der ble de møtt av sine nye nederlandske adoptivfamilier, melder TV-kanalen BBC.

Nederlandske myndigheter jobber med å gjøre klart for 100 adopsjoner til.