Tema

Kaos og krise i Brasil

Brasil har enorme problemer med korona-krisen. Særlig de fattige sliter. Presidenten ber folk slutte å klage.

– Det er mange som er sultne. Mange som er døde, sier Luiza Denise til Klar Tale.

Denise er 48 år gammel. Hun kan hverken lese eller skrive. Hun bor i Fortaleza, i en favela. Det er et fattig strøk der menneskene bor tett. Slike områder er styrt av kriminalitet. Gjenger smugler narkotika. Væpnet konflikt med politiet er vanlig.

Luiza Denise er usikker på fremtiden.

Hun har hatt det vanskelig i det siste. Under pandemien har hun mistet både venner og familie.

Brasil er et av landene som sliter mest med korona. Nesten en halv million mennesker har dødd av viruset der. Bare USA har flere døde. Nesten 15 prosent av folk i Brasil er uten jobb. Situasjonen blir stadig verre.

Jair Bolsonaro er president i Brasil. Siden starten av pandemien har han vært imot å stenge ned landet. Han har kalt viruset en liten forkjølelse. Stadig flere dør. Mange er fortvilet. 29. mai samlet mange tusenvis av mennesker seg i gatene rundt i landet. De demonstrerte mot presidenten. De krevde at han skulle slutte. Men Bolsonaro nekter å endre politikken sin.

Flere demonstrerte lørdag for å protestere mot Bolsonaros koronahåndtering i Brasil. Foto: Bruna Prado / AP / NTB

– Han gjør det han trenger for sikre makten sin. Han bryr seg ikke om råd fra eksperter, sier Benedicte Bull.

Hun er professor på Senter ved utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo. Hun er ekspert på Latin–Amerika. Bull mener at staten har håndtert korona–krisen dårlig. Hun sier Bolsonaro gjør som han vil, uansett følger.

Nå har han også sagt ja til å arrangere Copa América i Brasil. Det er den største fotball–cupen i Latin–Amerika. Det betyr fest og store samlinger av folk. Store arrangementer og spennende fotball. Men det kan også bety mer smitte. Mer problemer for de som allerede sliter. Demonstranter har kalt den for «dødens cup». Senatorer har bedt presidenten om å utsette. Men han nekter.

Avskogingen i Amazonas har steget kraftig etter at Jair Bolsonaro ble president. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Brasil er et land med store sosiale forskjeller. De seks rikeste personene eier like mye som halvparten av folket til sammen. Det viser tall fra organisasjonen Oxfam.

Det er særlig de som bor i favelaene som lider. Mange har allerede dårlig råd. Mange har mistet jobben. De sliter med å betale for mat og leie. Da blir det vanskelig å ta hensyn til en pandemi. Torkjell Leira er en av Norges ledende eksperter på Brasil. Han sier presidenten har vært ekstremt uansvarlig.

– De fattigste i Brasil er mest sårbare. De bor tett, i små leiligheter. Det er de som har dårligst helse, og dårligst utdanning. Og de trenger å være ute blant folk for å jobbe og tjene penger, sier han.

Luzia Denise er oppgitt. Hun forteller at ting bare har blitt verre. Hun sier at landet er i krise. Hun merker det.

– Flere og flere har mistet jobben. Jeg har aldri sett så mange ute på gata. Det er kritisk, sier hun.

Hun forteller om familier som ikke vet hva de skal gjøre. De er dårlig kledd, og mangler et sted å bo. Mange tigger. Klær henger ute i gatene.

Barn leker i flomvannet i Manaus i Brasil. Byen, som ligger i Amazonas-regionen, er hardt rammet av flom, mens resten av Brasil sliter med tørke. Foto: Edmar Barros / AP / NTB

– Folket lider. Presidenten tenker mer på fotball. Det virker nesten komisk, men for oss er det tragisk. Det virker ikke som at han bryr seg om oss, sier Denise.

Hun vokste opp som fattig. Nå jobber hun som hushjelp hos en rikere familie.

– Der jeg bor går barn og sulter. Jeg har mistet flere venner under pandemien. Jeg har mistet svigermoren min. Men jeg er glad for at jeg fortsatt har en jobb, sier hun.

Luiza sier framtiden er usikker. Hun håper pandemien tar slutt så ting kan bli bedre.

Girlane Carvalho bor også i Fortaleza. Hun har jobbet i organisasjonen Servir i 12 år. De hjelper trengende med gratis mat, klær og utdanning.

– Situasjonen har blitt mye verre i det siste. Vi gir det vi kan. Nå handler det om å gi folk mat så de ikke sulter, sier Carvalho.

Organisasjonen hennes drives av donasjoner. Det er enkeltpersoner og bedrifter som donerer penger. Hver dag deler Servir ut lunsj til fattige brasilianere. De deler også ut pakker med ris, bønner, pasta, såpe og andre ting. Slik kan de trengende få det litt bedre.

NØDHJELP: Mange gjør sitt beste for å hjelpe folk som trenger det.

– Jeg kan ikke beskrive det. Folk er desperate. Selv om vi prøver så godt vi kan kan vi ikke nå alle. De som får hjelp er takknemlige, men mest av alt er de lettet, sier hun.

Myndighetene har gitt penger for å takle krisen til de fattigste i Brasil. Det hjelper, men det er ikke nok. Mange i lokalområdet har gått sammen om å bidra. Men så lenge landet ikke får kontroll på korona–viruset, er fremtiden usikker for mange brasilianere.



Brasil

  • Mange sliter i Brasil under korona-krisen.
  • Flere har mistet jobben.
  • Det er verst for de fattigste.