Verden

De rikeste i verden ble enda rikere i 2020

Siden 1995 har den rikeste prosenten i verden blitt tre ganger så rike. Det viser en ny rapport.

I 1995 eide den rikeste prosenten i verden rundt 1 prosent av all verdi i verden. I 2021 er samme andel 3 prosent. Det viser tall fra World Inequality Report.

Aldri før har ulikheten mellom de rikeste og resten økt så fort.

I rapporten står det at de rikeste ble mye rikere i 2020, målt mot alle andre i verden. Og ulikheten i et større tempo enn alle andre år det er gjort slike målinger.

Forskjellen har økt fortest i formue. Der er ulikheten blitt større enn på inntekt, ifølge avisa The Guardian. Mye av årsaken er at de rike tjener mer på andre ting enn penger.

For siden 1995 er det blitt skapt mange nye verdier. Den rikeste prosenten har sikret seg mer enn en tredel av dette. På samme tid har de 50 prosent fattigste bare fått 2 prosent.

Europa er regionen dette er minst synlig. Den var mest synlig i land i Midtøsten og nord i Afrika.

World Inequality Report har laget et forslag for å endre på fordelingen. De mener det bør være en liten global skatt på formue for milliardærer. Håpet er at det skal kunne bidra til å fordele rikdom. World Inequality Report mener også at det må bli gjort mer for å hindre at noen kan lure seg unna å betale skatt.

De sier også at mange former for skatt i dag handler om eiendom. Det bør også inkludere andre former for rikdom. Særlig aksjer og verdipapirer, siden det ofte er mest av det i moderne formuer.