Verden

Storbritannia sier de vil sende Assange til USA

Julian Assange kan skal bli sendt til USA. Det sier regjeringen i Storbritannia. Men saken blir trolig anket.

Julian Assange var med på å starte nettsiden Wikileaks. Der ble det delt rundt 500.000 hemmelige papirer i 2010. Disse handlet om hva USA hadde gjort under krigene i Irak og Afghanistan.

Assange ble tiltalt som spion i USA. Siden har de krevd at han skal bli utlevert til dem.

I 2021 sa en domstol i Storbritannia nei til det kravet. Men svaret ble endret av en viktigere domstol. Det har vært flere forsøk på å endre svaret tilbake til et nei til utlevering. Men det har vært uten suksess.

Dermed har Priti Patel fått ansvar for saken. Hun er innenriks-minister i Storbritannia. Det var ventet at hun skulle bestemme seg for to uker siden. Men det var først fredag at regjeringen ble enig. De vil sende Assange til USA. Men det er mulig å anke. Det vil trolig skje også denne gangen. Han har to uker på å bestemme seg.

Assange har brukt over ett tiår i ulike rettssaker i Storbritannia. Han ble i 2010 anmeldt av to svenske damer. De sa han hadde begått voldtekt og seksuelle overgrep mot dem. Det førte til at han ble etterlyst i hele verden

To år senere ble det bestemt at han kunne bli utlevert til Sverige. Da søkte Assange om beskyttelse på ambassaden til Ecuador i London. Der bodde han i sju år.

Men i 2019 sa Ecuador at det var nok. De sa nei til å beskytte ham lenger. I april samme år ble Assange pågrepet. Han har vært i et høysikkerhets-fengsel siden den gang.

Sverige har henlagt saken der de krevde å få ham utlevert. Men USA krever fortsatt at han må bli sendt dit, slik at det kan bli en rettssak mot mannen de mener er en spion.

Flere har bedt om at Assange må slippe å bli sendt til USA. Både politikere og organisasjoner for journalister og menneske-rettigheter. Sjefen for menneske-rettigheter hos Europarådet har krevd det samme. Det har også åtte norske stortings-politikere gjort.

Sofie Marhaug fra partiet Rødt er en av de åtte. Hun sier det er et angrep på demokratiet, og at hun selv har sendt et brev til Patel om saken.

– Dette er helt skandaløst. Det er et alvorlig angrep på ytrings- og pressefriheten, sier Marhaug til nyhetsbyrået NTB.

Hun krever at utenriksminister Anniken Huitfeldt sier noe om saken. Huitfeldt bør si fra om at britenes valg er helt uakseptabelt.