Verden

Folket i Tunisia stemmer over ny grunnlov

Mandag stemte tunisierne over en ny grunnlov . Den kan gi president Kais Saied stor makt om den blir vedtatt.

Folke-avstemningen for ny grunnlov i Tunisia stengte klokka 22 mandag. Hvis det blir ny grunnlov vil president Kais Saied få nesten ubegrenset makt.

Han vil kunne utnevne regjeringer uten å bry seg om avstemninger i nasjonalforsamlingen. Han vil bli leder for de væpnede styrkene. Han vil også få makt til å utnevne dommere.

Det blir sett på som en trussel mot demokratiet. Eksperter tror at få vil delta i avstemningen. Men mange er sikre på at Saied får det som han vil.

– Det største spørsmålstegnet ved denne avstemningen er hvor mange som deltar, sier Youssef Cherif. Han er analytiker.

Klokka 13 lokal tid var valg-oppslutningen på 11,8 prosent. Valgoppslutningen blir sett på som en test av Saieds popularitet. Resultatet vil være klart tirsdag kveld eller onsdag morgen.

Saieds motstandere har bedt om en boikott av avstemningen. Et annen parti anklager han for å gjeninnføre autoritært styre. Blant annet Ennahda-partiet. De har dominert tunisisk politikk siden 2011.

Prosessen som har ledet opp til avstemningen er også blitt kritisert. Folk vet ikke hva de stemmer over eller hvorfor, sier analytiker Cherif.

Saied vant makten i 2019. Han ble sett på som en ukorrupt person som ikke tilhørte den politiske eliten.

Tunisia har nå økonomiske problemer. De har blitt forverret av pandemien og krigen i Ukraina. Folk flest er ikke interessert i politikk nå, sier Cherif.

Stiftelsen Freedom House forsker på og kjemper for demokrati. De har flyttet Tunisia på lista over verdens demokratier. Landet har gått fra «fri» til «delvis fri».