Verden

Kritikere av krigen straffes hardt i Russland

Over 21.000 russere ble i fengslet eller bøtelagt i fjor. De har blitt straffet for å ha protestert mot Russlands krigføring i Ukraina, ifølge Amnesty International.

Folk i Russland straffes hard. Fredelige demonstranter og de som deler kritisk informasjon om russiske styrker. Det sier menneskeretts-organisasjonen Amnesty i en ny rapport.

– Lovene kriminaliserer dem som fritt gir uttrykk for sine meninger, sier Oleg Koslovskij i Amnesty.

Over 21.000 ble straffet for å ha kritisert Russlands krigføring i fjor. 2.307 havnet i fengsel.

– Dommere avviser ofte forsvarernes beviser og stoler utelukkende på politirapporter, noen ganger åpenbart falske, sier han.

Resten fikk saftige bøter. Som oftest etter å ha deltatt i fredelige demonstrasjoner. Eller å ha kritisert russiske myndigheter på internett.

Russiske myndigheter straffer folk hardt. Spesielt for spredning av det de ser på som falsk informasjon.

Lokalpolitikeren Aleksej Gorinov ble dømt til sju års fengsel. Han hadde en uttalelse i forbindelse med en tegnekonkurranse for barn.

– Hvordan kan man snakke om tegnekonkurranser når «barn dør hver eneste dag», spurte han.

Aleksej Moskaljov ble dømt til to års fengsel. Datteren hans hadde tegnet en tegning. Den diskrediterte det russiske forsvaret, ifølge myndighetene.

Vladimir Rumjantsev fra Vologda ble dømt til tre års fengsel. Han kringkastet rapporter om krigen i Ukraina. Der har han hentet fra uavhengige medier og blogger.

– Amnesty International anser ham for å være samvittighetsfange. Han ble dømt utelukkende for å ha benyttet seg av retten til ytringsfrihet. Han må løslates umiddelbart og betingelsesløst, heter det i rapporten.