Verden

Få veier til frihet for asylsøkere fra Cuba

Fernando Almeyda Rodríguez og Remy Hernandez er venner fra Cuba, De flyktet sammen til Serbia for å søke politisk asyl.

Rodriguez er 31 år gammel og Hernandez er 27 år. De to er venner som flyktet fra Cuba sammen for to år siden. Årsaken var store protester. Rodriguez er aktivist og advokat for menneskerettigheter. Hernandez er kunster og kunstlærer.

De var redd for at de skulle bli dømt av retten. En svært uvanlig fluktrute tok dem til Serbia på Balkan-halvøya. Der søkte de om politisk asyl.

Serbia var et av de få landene som ikke krevde visum for folk fra Cuba. Men nå har myndighetene endret reglene, som følge av press fra EU. Årsaken til at Serbia godtar presser, er at de ønsker å bli medlem av EU.

For Rodriguez betyr dette at cubanere som ham har svært få muligheter om de ønsker å flykte fra landet.

– Cuba ligner mer og mer på en slags konsentrasjons-leir. Den eneste utveien er å dø i stillhet og ikke klage, sier han.

– Mange tilfeller er humanitære eller flyktningsaker, og nå blir døra lukket. Hva skal skje med disse menneskene?

Cuba og Serbia har lenge vært vennlige med hverandre. Helt siden Serbia var en del av kommunistiske Jugoslavia.

Rodriguez måtte skjule seg på Cuba over flere måneder før han klarte å flykte til Serbia. Han måtte gjemme seg for å unngå å bli arrestert.

– I over seks måneder lekte jeg gjemsel med sikkerhets-politiet. Jeg fortsatte også kampen for menneske-rettigheter, sier han.

Hans søknad om asyl i Serbia er blitt godkjent. Søknaden til Hernandez er under behandling.

Nikola Kovacevic har hjulpet Rodriguez med prosessen med å søke asyl. Kovacevic jobber som advokat.

Han er nå redd for at endringene vil føre til at folk på flukt fra Cuba, Afrika og Asia, får det verre. Han er redd for at måten de flykter på blir farligere.

– Dette var den tryggeste veien til beskyttelse. Nå er den borte. Den er stengt og lukket. Valgene for disse menneskene blir stadig færre, sier Kovacevic.

Cuba hadde store protester i 2021. De var såpass store at mange ble fengslet. Årsaken til demonstrasjonen var blant annet strømbrudd, mangel på mat og medisiner under pandemien.

Rodriguez var aktiv under protestene. Både på sosiale medier, men også arbeid med menneske-rettigheter. Hernandez mister jobben som kunstlærer på samme tid. Han skal ha tegnet karikaturer av regjeringen.

Rodriguez sier at hans familie og de fleste av hans venner har flyktet fra landet. De fleste drar til USA. Noen drar til Europa, særlig Spania.

Advokaten Kovacevic er nå redd for hva som vil skje.

– Serbias visumpolitikk har reddet liv. Det er ikke noe verdighet igjen for en som flykter, sier han.

---

Kort om saken

  • Folk som flykter fra Cuba får mindre muligheter.
  • Tidligere kunne de flykte til Serbia, uten å vise fram visum.
  • Nå ønsker landet å endre reglene.

---