Verden

Historien til verdens vanskeligste konflikt

Konflikten har blitt kalt verdens vanskeligste. Nå er det nye angrep. Dette er litt av historien til Israel og Palestina.

Forholdet mellom staten Israel og palestinere er dårlig. Det har blitt kalt verdens vanskeligste konflikt. Konflikten handler blant annet om landområder.

Europeiske jøder flyttet til Palestina fra 1880-tallet. I dag blir området kalt for historiske Palestina. Området er i dag Israel. Men også de okkuperte palestinske områdene. De blir kalt Gazastripen og Vestbredden.

Bevegelsen sionisme ble startet på slutten av 1800-tallet. Sionister jobbet for en jødisk stat. Tanken var én stat til hvert folkeslag.

Mange jøder opplevde antisemittisme. Det er fiendtlige holdninger mot jøder. Det gjorde ønsket om en egen stat større. Historiske Palestina ble valgt som et passende sted.

Jødene har historie fra området. De ble drevet på flukt fra området rundt 70 år etter Kristus. Da ble jødene spredd utover Europa og Midtøsten.

Palestina var en del av Det osmanske riket før. Etter første verdenskrig ble riket oppløst. Palestina ble da styrt av Storbritannia. Den britiske regjeringen lovet å arbeide for en stat for jøder. Det førte til at flere jøder flyttet dit.

Holocaust er nazistenes folkemord på jødene. Det skjedde før og under andre verdenskrig. Mellom 1938 og 1945 ble mer enn seks millioner jøder drept. Flere jøder flyttet til Palestina.

Etter andre verdenskrig hadde Europa dårlig samvittighet for Holocaust. Flere støttet å lage en jødisk stat.

Sionister ville ta over makten i Palestina. De ønsket å bli kvitt det britiske styret. Haganah var sionistenes militære styrker. De samarbeidet med to sionistiske terror-organisasjoner. Sammen angrep de britene i Palestina.

Volden gjorde at Storbritannia trakk seg ut. De ga ansvaret videre til Verdens-organisasjonen FN.

FN kom med et forslag om at Palestina burde deles i to i 1947. Jødene skulle få 55 prosent av jorda. Mens palestinerne fikk 44 prosent.

Sionistene sa ja. Palestinerne synes forslaget var urettferdig. De utgjorde rundt 70 prosent av menneskene i landet.

Det førte til krig. Palestinerne hadde lite å stille opp med under krigen. Flere land ble involvert. Men ingen kjempet for en egen palestinsk stat. Nabolandene angrep Israel. Men de var motivert av egne interessert.

Rundt 750.000 palestinere mistet hjemmene sine. Store deler av palestinerne ble flyktninger. Israel har siden nektet dem å komme tilbake.

Staten Israel ble opprettet i 1948. Krigen endte året etter. Da hadde Israel 77 prosent av området som var det historiske Palestina.

I 1967 var det en ny krig. Egypt, Jordan og Syria kjempet mot Israel. Israel tok kontrollen over Gazastripen. I tillegg til Sinai-ørkenen fra Egypt og Vestbredden fra Jordan. De tok kontroll over deler av Golanhøydene fra Syria.

Over 300.000 palestinere mistet hjemmene sine. Etter krigen kontrollerte Israel mer enn hele det historiske Palestina. Rundt én million palestinere ble boende på okkuperte områder.

Bortsett fra Sinai, er disse områdene fortsatt okkupert av Israel i dag.

Palestinere har drevet motstandskamp. Det har de lov til ifølge folkeretten. De kan drive væpnet motstand mot israelsk okkupasjon. Men folkeretten sier at det ikke er lov å angripe sivile.

Mange palestinere har drevet motstandskamp uten vold. Men organisasjoner som Hamas har brukt terrorisme i kampen mot Israel.

Hamas har nylig angrepet Israel. Israel angriper tilbake. Flere tusen mennesker på begge sider er drept eller skadet.

Kilde: FN-Sambandet og organisasjonen Amnesty.

---

Kort om saken

  • Israel tok over det som var Palestina i 1967.
  • Mange palestinere har levd under israelsk okkupasjon siden.
  • Nå er det nye kamper mellom Israel og palestinske Hamas.

---