Verden

Slik gikk Eurovision

Årets Eurovision er ferdig. Vinneren har blir kåret. Helgen var også fylt av dramatikk.

Lørdag var det finale i sangkonkurransen Eurovision. Sveits vant Eurovision Song Contest. Artisten Nemo Mettler vant med sangen «The Code». Kroatia kom på andreplass. Ukraina kom på tredjeplass. Frankrike kom på fjerde. Mens Israel tok femteplass.

Norske Marcus og Martinus sang for Sverige. De ble nummer ni. Mens norske Gåte kom sist.

Sverige vant konkurransen i fjor. Derfor var Eurovision i Malmö. Den europeiske kringkastings-unionen (EBU) arrangerer.

Det har vært mye oppstyr før Eurovision. Årsaken er at Israel fikk delta. Samtidig angriper landet Gazastripen. Mange har vært kritiske. Gåte var usikre på om de ville være med.

Både publikum og en jury stemmer på landene. En person leser opp poengene. Alessandra Mele skulle dele ut poeng for Norge. Hun representerte Norge i Eurovision i fjor.

Hun trakk seg samme dag. Det fortalte hun selv i en video på Instagram.

– Jeg driver med musikk for å bringe folk sammen. Men akkurat nå er de ordene bare tomme ord. Det er et folkemord som foregår. Jeg ber dere alle åpne øynene og hjertene deres, sier Mele i videoen.

Den finske oppleseren trakk seg også.

Joost Klein skulle opptre for Nederland. Han ble utestengt. Det skjedde samme dag som finalen. Årsaken skal ha vært en konflikt med en ansatt i TV-produksjonen. Hendelsen blir etterforsket av politiet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Martin Österdahl leder EBU. Mange buet da han var på scenen lørdag. Folk har vært misfornøyd med at Israel får delta. Mange likte heller ikke at Nederland ble utestengt.

Det har også vært store protester. Demonstranter fylte gatene til Stortorget i Malmö. De hadde på seg palestinaskjerf og gikk med flagg.

– Israel begår folkemord i Palestina. For å gå på folkefest i Sverige?

Det sto det på plakaten til en av aktivistene, skriver NTB.