Verden

Ukraina: – Vi vil ikke la oss okkupere

Ukraina gjør det de kan for å stå imot russerne. Men er det nok?

Russlands angrep mot Ukraina har vart i over to år. Både Ukraina og Russland har hatt sine små seire.

Den siste tiden er det russerne som har rykket framover. Og det gjør de på flere fronter samtidig, ifølge avisa New York Times. Fra nord-øst har de krysset grensa og startet et nytt angrep nær byen Kharkiv. Det er Ukrainas nest største by.

Ukrainas militære sier de har trukket seg litt ut av byen, ifølge kanalen Al Jazeera.

Russland har startet angrep mot flere byer. Blant disse er Krasne, Lukjantsi, Vovtsjansk og Tsjasiv Jar.

– Situasjonen er ekstremt vanskelig. Det skriver Oleksij Kharkivskij på Facebook. Han er den lokale politisjefen i byen Vovtsjansk.

Tsjasiv Jar har det vært snakk om tidligere. Byen ligger på en høyde. Det gjør den attraktiv. Det kan føre til at Russland får god oversikt og kontroll over området rundt.

Sergej Gorbunov styrer militæret 11 kilometer unna Tsjasiv Jar. Han har lenge forsøkt å få folk til å flykte fra Tsjasiv. Russerne omringer byen, forteller Gorbunov til avisa The Guardian.

Likevel har han troen på at Ukraina skal klare å stå imot.

– Vi vil ikke la oss okkupere, sier han.

Situasjonen til Ukraina er usikker og tøff for tiden. De har bedt om mer hjelp fra Vesten, men det tar tid. Hjelp fra USA er forsinket. Ukraina er avhengig av våpen fra Vesten for å kunne krige mot Russland.

USA har lovet mer våpenhjelp til Ukraina. Det sier Antony Blinken, ifølge Al Jazeera. Blinken er USAs utenriksminister. Frankrike har også lovet å sende hjelp. Slik at Ukraina skal klare å håndtere rakettene, flyene og dronene Russland angriper med. Ukraina har slitt lenge med å stå imot russiske luftangrep.

Ifølge flere fra det ukrainske militæret, begynner det å bli lite med soldater å ta av. Kyrylo Budanov er sjef for Ukrainas etterretning. Han forteller at de sliter med å styrke forsvaret med folk.

Ukraina har sagt at Russland gjør framskritt. Det har ført til at Volodymyr Zelenskyj ikke drar til utlandet. Han hadde planlagt en reise til Spania og Portugal fredag. Det dropper han nå, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kilde: avisa New York Times, kanalen Al Jazeera og avisa The Guardian