Verden

Derfor bør du bry deg om EU-valget

Fra 6. juni til 9. juni skal europeerne stemme ved EU-valget. Hvorfor er det viktig for Norge?

Rundt 373 millioner europeere har mulighet til å stemme ved EU-valget. Likevel er det ikke fullt så mange som vet hva EU-parlamentet gjør.

For hva er det egentlig folk stemmer over?

De skal velge hvem som blir en del av EU-parlamentet. Dette gjøres hvert femte år.

Parlamentet er som Stortinget. Det har representanter fra alle EU-land, og lager lover som gjelder hele EU.

Det skal velges 720 representanter fra 27 EU-land. Disse blir valgt fra ulike partier. Hvert land kan ha mellom 6 til 96 representanter, avhengig av hvor stort landet er.

Valget er viktig for hele Europa. Selv for land som ikke er en del av EU, blant annet Norge.

Selv om nordmenn ikke kan stemme, påvirker valget oss. Mange EU-lover blir også en del av norsk lov. Dette skyldes EØS-avtalen.

Avtalen lar Norge være med på mange av de samme reglene som EU-landene. Den gjør også at Norge kan handle og samarbeide med EU.

Årets valg er kanskje viktigere enn tidligere. Enkelte land i Europa har endret sitt politiske styre, fra venstresiden til høyresiden. Dette kan også prege EU-parlamentet.

Ursula Von der Leyen er sjef for EU. Hun ønsker å bli sjef de neste fem årene også. Men hun kan slite med å finne partier å samarbeide med på venstresiden, og få et flertall. Dermed kan det hende at hun må samarbeide med ytre høyre, ifølge Politico.eu.

EUs president sier at hun ønsker å gjøre EU sitt forsvar sterkere.

– Om jeg bli gjenvalgt, vil jeg lage en egen kommissær for EU-forsvar, sa hun til pressen for noen måneder siden.

Når valget er ferdig, skal representantene danne politiske grupper. De danner gjerne grupper med politikere som har like tanker som dem selv. For å lage en partigruppe må det være minst 25 medlemmer fra sju land.

Representanter som ikke er en del av en partigruppe, blir kalt gruppeløse. Når parlamentet møtes til debatt eller avstemning, sitter partigruppene sammen. Og ikke sammen med de politikerne som representerer samme land.

---

Hvilke saker snakker EU-parlamentet om for tiden?

  • Russland sin krig mot Ukraina.
  • Dårlig økonomi.
  • Klima og miljø.
  • Hvordan EU kan bli sterkere internasjonalt.
  • Flyktninger og innvandring.
  • Flere partier og folk som støtter ytre høyre.

---