Verden

Har Russland blitt angrepet med amerikanske våpen?

Skal vi tro enkelte eksperter og russiske medier, er svaret ja. Ukraina ønsker å fortsette angrepene.

24. februar 2022 gikk Russland til angrep på Ukraina. Krigen har rast i over to år.

Vesten har støttet Ukraina med alt fra våpen til penger. Våpnene har de kunnet bruke til å forsvare seg på egen jord.

Forrige uke endret det seg. Joe Biden sa at Ukraina får lov til å utføre angrep mot Russland med amerikanske våpen. Biden er USAs president. Han har tidligere nektet Ukraina å bruke amerikanske våpen utenfor sine grenser.

Det er første gang en president i USA har tillatt slike angrep mot en land som har atomvåpen. Det skriver avisa New York Times.

Andre land som Storbritannia, Frankrike, Norge og Tyskland har også sagt ja. Nato støtter det også.

– Ukraina kan bruke våpen de har fått fra vestlige land mot militære mål som er relevant for krigen. Det sa Espen Barth Eide. Han er Norges utenriksminister.

Kort tid etter at alle landene ga Ukraina lov, skal Ukraina ha angrepet Russland. En rakett skal ha truffet byen Belgorod, ifølge New York Times. Den ligger rundt 20 mil innenfor grensa til Russland.

Yegor Chernev jobber med forsvar i Ukraina. Han sier det ser ut som det ble brukt et amerikansk HIMARS-system. Det står for High Mobility Artillery Rocket System, som betyr at det er lett å flytte det. Angrepet ødela deler av et militæranlegg.

Dette er første gang Ukraina bruker amerikanske våpen på russisk jord.

Russiske kilder skriver også om at det skal ha vært flere angrep. Russland advarer om at dette kan få alvorlige følger.

Ukraina trenger fortsatt flere våpen, ifølge dem selv. De ønsker også muligheten til å skyte raketter som går langt. Det har de foreløpig ikke fått lov til av USA.

Kilder: avisa New York Times, kanalen NRK og nyhetsbyrået NTB.