Verden

Kvinnene tar styringen

Det er flest menn som har makt i verden. Men i flere land har det skjedd en endring.

Blir et land mer likestilt med flere kvinner i politikken? Det kan kanskje ha noe å si.

Island er et veldig likestilt land. De var først ute med kvinne som president. Det var i 1980. Da valgte landet Vigdís Finnbogadóttir. Hun er kvinnen som har sittet lengst med makta i et land. Hun var president til 1996.

Nå har Island igjen valgt en kvinne til jobben. Halla Tómasdóttir vant valget søndag 2. juni. Hun er forretningskvinne. Halla ønsker fremgang overalt. Hun vil utnytte Islands styrke til det gode. Både i inn- og utland. Det står på den nye presidentens nettside.

I perioden 1960-2023 har 59 land hatt kvinnelige ledere. Det er i underkant av en tredjedel av alle land. Det viser tall fra statista.com.

Flere land har kvinnelige presidenter for første gang etter år 2000. Italia og Honduras valgte kvinnelige ledere i 2022. Sist ute er Mexico. Claudia Sheinbaum tar over som president 1. oktober. Landet er kjent for machokultur og høy kriminalitet. Også mot kvinner. El País stiller spørsmålet mange nok lurer på:

Vil valget av en kvinne gi andre kvinner flere politiske rettigheter og beskyttelse? I et land der 11 kvinner blir myrdet hver dag?

Det har allerede skjedd endringer politisk. I Mexico og i andre land. World Economic Forum skrev i høst at flere land har gjort en innsats. I India skal en tredjedel av de folkevalgte være kvinner.

Her har også Mexico gjort en jobb. De hadde 50 prosent kvinner i parlamentet før valget. Men likestillingen har ikke nådd overalt. Antallet kvinner som jobber, er lavt. Og de beregner at kvinner tjener bare 52,3 prosent av det menn tjener.

Sheinbaum vil ha færre ulikhetene mellom kvinner og menn i landet. Hun vil jobbe mot vold mot kvinner. Det skriver Forbes. Det gjenstår å se hva hun får til.

I Afrika var det Liberia som fikk den første kvinnelige presidenten. Landet valgte Ellen Johnson Sirleaf i 2006. Sammen med to andre kvinner fikk hun Nobels fredspris i 2011. Den fikk de blant annet for sin ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet. Johnson Sirleaf har styrket kvinners stilling i landet. Det skriver nobelkomiteen.

Et annet afrikansk land har kommet langt med likestilling. I 2020 var Rwanda blant topp ti land til å få bort forskjellene mellom kvinner og menn. Det skriver FN. Landet har flest kvinner i politisk styre av alle land i verden. Andelen var på 61 prosent i 2022. I mange afrikanske land er det svært få kvinner i politikken. Tallet er rekordlave 3,2 prosent i Nigeria.

I Norge var andelen 45 prosent samme år.