Verden

Influensere og fengslede blant EUs nye politikere

En har null politisk erfaring. En annen er en lite kjent influenser. To sitter fengslet. De er alle valgt inn i EU-parlamentet.

Fidias Panayiotou er fra Kypros. Han har verken politisk erfaring eller et parti. Men han har 2,6 millioner følgere på YouTube og TikTok.

Nå har han fått plass i EU-parlamentet. Han fikk nesten en femtedel av stemmene i Kypros. De stemte i EU-valget søndag.

– Jeg hadde ikke tenkt å stemme. Men siden jeg har sett deg på TikTok, vil jeg stemme på deg.

Det sier en sjåfør til Panayiotou. Han har lagt ut en video av det.

Sosiale medier har vært viktig for flere av dem som er blitt valgt inn. Slik som spanske Alvise Perez. Han har startet partiet «Festen er over». Perez var ukjent for mange før valget. Men han er godt kjent i sin krets. Partiet er langt til høyre politisk.

Partiet hans får tre plasser i EU-parlamentet. De fikk 4 prosent av de spanske stemmene. Det er like mye som mer kjente partier.

– Festen er over fordi Spania er blitt en fest for kriminelle.

Det sa Perez til folk da resultatet ble kjent.

Fredi Beleri er også valgt inn – fra Hellas. Han sitter i fengsel. Beleri ble ordfører i byen Himare i Albania fjor. Han er både gresk og albansk.

Men han fikk ikke bli ordfører. Han ble pågrepet. Beleri ble anklaget for å ha kjøpt stemmer. Han er dømt til to år i fengsel. Selv har han sagt at anklagene ikke stemmer.

En av vinnerne i Italia sitter også i fengsel. Ilaria Salis sitter fengslet i Ungarn. Hun er en aktivist. Salis er i fengsel for å ha angrepet demonstranter.

I Polen ble to personer fra partiet PiS valgt inn. De er tidligere dømt for misbruk av makt. Mariusz Kaminski og Maciej Wasik måtte en kort tur innom fengselet. Presidenten benådet dem begge.