Verden

Britene har liten tro på bedre tider

Statsminister Rishi Sunak lover bedre tider for britenes lommebøker. Men få tror på ham.

Britene sliter. Det har lenge vært dyrt å leve i Storbritannia. Inflasjonen har blitt stadig større. Folk må betale mer for varer og tjenester.

Dominic Watters er en av dem som merker det. Han er enslig far og lever på uføretrygd.

Watters har startet organisasjonen Food is Care. De jobber for bedre kosthold.

Watters vet at mat laget fra bunnen av er bedre enn mat i mikrobølgeovn. Men alle har ikke råd til å lage mat på gasskomfyr.

– Det blir mer og mer en kamp. Spesielt for enslige foreldre på trygd. Trygden strekker ikke til for å kjøpe sunn frukt og grønnsaker. Og for å betale for strøm og gass for å lage maten.

Snart er det valg i Storbritannia. Statsminister Rishi Sunak har flere ganger sagt at økonomien vil bli bedre. Storbritannia har lysere tider foran seg, mener han.

Watters og millioner av andre opplever det ikke slik. For dem er kostnadene for å leve den viktigste saken i valget.

Mange forventer at Sunaks parti vil tape valget. De konservative har hatt makten i Storbritannia i 14 år.

Mange tror partiet Labour vil vinne valget. Men det er lite håp om store endringer.

Inflasjonen var på 11 prosent i slutten av 2022. Nå nærmer den seg normale nivåer. Men prisene i butikker og for strøm er høyere enn før pandemien. Lønningene til folk blir bedre. Men renter og huslån tar store deler av pengene til folk.

Sunak påpeker at inflasjonen nå er nede på 2,3 prosent.

Men det er ingen vekst i økonomien. Det viser tall fra april.

Den som vinner valget, må ta tøffe valg. Det sier Institute for Fiscal Studies og andre økonomer. Politikerne må enten kreve mer i skatt. Eller kutte i offentlige utgifter.

Flere folk havner i fattigdom. Stadig flere får mat fra matsentraler. Trussel Trust driver rundt halvparten av de britiske matsentralene. Organisasjonen sier at de delte ut over tre millioner esker med mat i fjor. 300.000 personer hadde aldri før benyttet seg av tilbudet.

– Jeg håper valget viser seg å bli fruktbart, men jeg tviler på det. Jeg har gitt opp håpet om at politikerne forstår vanlige folk og arbeiderklassen. Det sier Michelle Dornelly. Hun driver en matsentral i London.