Verden

Begge disse vil styre Storbritannia

Britene har opplevd mange nederlag de siste årene, sier ekspert.

Hvem kan få orden på økonomien? Mange briter er opptatt av dette. 4. juli er det valg. Da kan statsministeren måtte gi fra seg makta.

Rishi Sunak er leder i Storbritannia i dag. Han er fra Det konservative parti. De har styrt landet i 14 år. Partiet blir kalt for Tory.

Partiet Labour har gjort det bra på nye målinger. Keir Starmer leder partiet. Sunak eller Starmer blir trolig britenes nye leder.

Tre ting er viktig for britene som skal stemme. Det sier Øivind Bratberg. Han er ekspert på britisk politikk.

– Mange briter er opptatt av hvem som kan få orden på økonomien. De bryr seg om å få kortere køer på sykehusene. De ønsker å kontrollere innvandringen til landet bedre enn i dag, sier Bratberg.

Mange velgere vil nok stemme på det partiet de mener har de beste svarene, sier han.

Storbritannia er meldt ut av Den europeiske union (EU). Det forrige valget handlet mye om dette, sier Bratberg. Der hadde Tory-partiet planen klar. De skulle gi vanlige folk et bedre liv, sier Bratberg. Det gjaldt særlig folk utenfor storbyene. De har hengt litt etter i utviklingen.

– Regjeringen har ikke klart å levere det de har lovet. Utmeldingen av EU har ikke gjort livet lettere for folk flest. Folk har derimot fått høyere skatter og betaler mer for varer og tjenester.

Regjeringen har også hatt mange skandaler underveis, sier Bratberg. De har skiftet statsminister to ganger siden forrige valg i 2019.

– Hva slags utfordringer har Keir Starmer foran seg, hvis Labour skulle vinne?

– Han starter med en skikkelig vanskelig økonomisk situasjon. Han vil ikke love for mye.

Det er mange gode forslag i politikken som koster penger, sier Bratberg. Starmer kommer til å måtte jobbe for å holde landet samlet.

– Det er vanskelig å gi folk troen på fremtiden etter år med motgang. Det har vært mye konflikt og krangling.

Bør vi i Norge bry oss om valget i Storbritannia? Ja, mener Bratberg. Det er et land mange av oss har et nært forhold til. Britene er også en viktig partner for Norge.

– Ofte har de politiske trendene hos britene også truffet norsk politikk. Den nye statsminister vil bli en viktig politisk alliert for Jonas Gahr Støre.