Verden

Frykt for storkrig i Kongo

Nabolandene til Kongo blir anklaget for å støtte M23. Gruppa herjer i landet.

Gruppa M23 har herjet øst i Kongo. Over 3.000 soldater fra Rwanda har kjempet sammen med dem. Det skriver verdens-organisasjonen FN i en ny rapport. FN anklager også Uganda for å hjelpe M23.

Rwanda har aldri innrømmet at de støtter M23. Selv om FN tidligere har anklaget dem for det. Men denne gangen har FN mer bevis. De har bilder, videoer og vitner.

Folk har flyktet i frykt fra hjemmene sine. Årsaken er gruppa M23. De har tatt kontroll over mange områder. Det har gjort livet for vanlige folk vanskelig.

Nå mener eksperter at regjeringen i Rwanda har kontroll over M23. De mener Rwanda har ansvar for handlinger gjort av M23. Rwanda er nabolandet til Kongo.

Gruppa er anklaget for å ha brutt flere menneske-rettigheter. De skal ha rekruttert barn fra flyktningleirer i Rwanda. Det skal gjelde barn så unge som 12 år, står det i rapporten. Barna er blitt sendt i treningsleirer.

Paul Kagame er president i Rwanda. Han har sagt at Rwanda er klar til å kjempe mot Kongo hvis det blir nødvendig. I et intervju fikk han spørsmål om rwandiske soldater var i Kongo. Det svarte han ikke på.

FN anklager også Uganda for å støtte M23. Det skaper frykt for storkrig mellom flere land i regionen.

Kongo har opplevd krig og konflikt i flere tiår. Uganda og Rwanda invaderte landet i 1996 og 1998. Mange i landene er knyttet til folkegruppene sine.

Tutsier og hutuer har en lang historie. Nærmere én million tutsier og moderate hutuer ble drept i 1994. De fleste ble drept i Rwanda.