Verden

Dette handler Nato-toppmøtet om

Ukraina vil bli et viktig tema Nato-landene skal diskutere. Samtidig er det en del uenigheter som de må snakke om.

– Denne krigen vil ende med at Ukraina fortsatt er et fritt og selvstendig land. Det sa Joe Biden til Nato-toppmøtet i USA. Biden er USAs president.

Denne uka møtes flere av Nato-landenes ledere til et toppmøte. Biden er vert for møtet. De skal diskutere ulike temaer, blant annet Ukraina og Russland.

Samtidig markerer forsvarssamarbeidet at det fyller 75 år.

Hvem er med på møtet?

  • Jens Stoltenberg, Nato-sjef. Dette blir Stoltenberg sitt siste møte som sjef. Mark Rutte tar snart over som ny leder.
  • Flere ledere fra Nato-land. Som Tysklands Olaf Scholz, Italias Giorgia Meloni, Canadas Justin Trudeau og Sveriges Ulf Kristersson, for å nevne noen.
  • Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
  • Japans statsminister Fumio Kishida.
  • Australias statsminister Anthony Albanese.
  • Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol.
  • New Zealands statsminister Christpher Luxon.

Mange flere deltar også på møtet. Blant dem er ulike forsvarsministre, utenriksministre og andre ledere.

Hovedtemaer:

  1. Støtte til Ukraina er nok den viktigste saken på møtet. Nato-land gir allerede mye støtte til Ukraina. Både økonomisk og med våpen. Det er forventet at Nato skal gi enda mer støtte til Ukraina, og at de skal finne ut av hvor mye på dette møtet, ifølge avisa New York Times. Nato vil også diskutere Ukraina sitt ønske om å bli medlem, selv om det fortsatt er et stykke unna i tid.
  2. Penger til forsvar er et annet viktig tema. USA bidrar med mest til Nato. Amerikanerne ønsker også at andre land skal bruke mer penger på forsvar. For ti år siden ble det satt et mål om at minst 2 prosent av BNP skal bli brukt på forsvar. BNP er verdien på alt av varer og tjenester som skapes i et land, minus det som blir brukt på å skape verdiene. Om BNP er på 1.000 milliarder kroner, vil det si at landet skal bruke 20 milliarder kroner på forsvar. 23 land har nådd målet, men flere gjenstår. Blant dem er Canada, Spania, Italia og Portugal.
  3. Kina gjør land bekymret. Nato-land er bekymret for hvordan handelen med Kina blir framover. De er også bekymret for Taiwan sin sikkerhet. Lurer du på hvorfor Taiwan er viktig, kan du trykke her. Kina har et nært forhold til Russland. Det skaper også en bekymring for Nato-landene.
  4. Uenigheter blant Nato-landene er en annen sak. Selv om forsvarssamarbeidet gjør det de kan for å vise at de er på lag, er det ikke alltid slik. Tyrkia og Ungarn brukte lang tid på å la Finland og Sverige få bli en del av Nato. Viktor Orban har også et godt forhold til Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping. Orban er Ungarns statsminister, mens Putin er Russlands president. Orban har besøkt både Russland og Kina den siste tiden. Det gjør andre Nato-land bekymret.

Disse fire temaene vil nok bli diskutert mest. Men en annen sak er USA-valget. Biden eller Donald Trump blir mest trolig valgt som landets nye president. Valget er 5. november.

Trump leder foreløpig på målingene. Han er kritisk til Nato og mener USA bruker for mye penger på samarbeidet. Hva dette kan bety for Nato-landene, vil nok også bli diskutert, men kanskje ikke åpent for alle.

Toppmøtet vil forsøke å vise at alle landene er på lag med hverandre. Likevel er det utfordringer på innsiden.