Verden

Palestinske flyktninger gir ikke slipp på nøklene

Seks av ti boliger på Gaza er ødelagt. Hassan Nofal ønsker ikke å leve hvis hans bolig er borte.

Familier i Gaza har blitt drevet på flukt i israelske angrep. Det har skjedd igjen og igjen. Mange har ikke noe hjem å reise tilbake til.

Hassan Nofal har nøkler til to hjem på knippet sitt. Den ene er til besteforeldrenes hus i Hulayqat. Det var en gang en palestinsk landsby. De ble jaget på flukt i 1948. Det var da staten Israel ble opprettet. Siden har de aldri reist hjem igjen.

Den andre nøkkelen er til huset til Nofal og familien. Det ligger i Jabalia, nord på Gazastripen. Nofal flyktet derfra med familien i oktober i fjor.

Nofal vil ikke at nøkkelen bare skal bli et minne. Det har nøkkelen til besteforeldrene sitt hus blitt.

– Dersom huset bare blir et minne, ønsker jeg ikke å leve lenger, sier han.

Flesteparten på Gaza er flyktninger i eget område. Det sier verdens-organisasjonen FN. Israel lover at de en gang skal få vende hjem. Men mange av dem har ingenting å vende hjem til.

Seks av ti boliger på Gaza er ødelagt i angrepene, ifølge FN. Rundt åtte av ti andre typer bygninger er også ødelagt. Andre viktige ordninger er også ødelagt. Søppel hoper seg opp. Å rydde opp og bygge opp igjen vil ta tiår.

Nofal og familien har flyktet flere ganger. De har alltid endt opp på et sted med for mange mennesker. Nå bor de i et telt. Det er laget av trestokker og plast. De er utenfor byen Khan Younis. Det ligger sør på Gaza.

Familien har bare kunnet ta med seg få ting. På hvert nytt sted har det vært det samme. Det er en daglig kamp for å finne mat, rent vann og medisiner.

Den siste store flukten på Gaza skjedde tidligere denne måneden. Folk flyktet fra den østlige delen av Khan Younis. Israel varslet nye angrep mot byen. Rundt 250.000 ble drevet på flukt, ifølge FN.

Det samme skjedde noen dager senere i Gaza by. Nå er nesten alle samlet på et område langs kysten i sør. Området blir kalt Muwasi. Israel sier dette er en trygg sone. Men de har angrepet fra lufta der også.

Nofal og familien sover nå på bakken.

– Vi blir syke fordi det er så varmt om dagen og kaldt om natta, forteller Nofal.

Han synes det vanskeligste var å reise fra boligen i Jabalia. Han ser på nøkkelknippet han holder i hånden. Huset til besteforeldrene er borte for lengst. Han vet ikke om huset i Jabalia fortsatt finnes.