Verden

Diskuterer nye regler for ulv

Hvem er redd for den store stygge ulven? Ganske mange europeiske regjeringer, ser det ut til.

Kommisjonen til Den europeiske union (EU) vil endre på hvor strengt vernet ulv er. Regjeringer sier de sliter med at det er for mange ulv. Mens naturvernere er bekymret for at ulven kan bli en truet art igjen.

Ulven ble nesten utryddet midt i forrige århundre. Det var få ulver igjen i Europa. Med unntak av områder helt i sør og øst.

På 1970-tallet ble det et mål for europeiske land å bevare ulven. Arbeidet har fått resultater. Ulven har etablert seg på nytt.

Det var ulveflokker i 23 land i EU i 2023. Det skal være rundt 20 300 dyr til sammen. Ulven har utløst en heftig debatt i EU.

I 2022 døde Ursula von der Leyen sin ponni. Den ble drept i et angrep av ulv. Von der Leyen er president i EU-kommisjonen. Ulven hadde kommet seg inn i innhegningen til ponnien. Det skjedde på eiendommen hennes i Nord-Tyskland.

Det ble en sak i media. Selv kommenterte også EU-sjefen saken. Hun sa at det ikke var personlig. Men at hun synes ulven var en trussel for andre dyr. Og også kanskje for mennesker.

EU-kommisjonen har bedt landene i EU om å vurdere ulvens status som vernet. De har foreslått at det skal gå fra «strengt beskyttet» til bare «beskyttet». Det vil si at det vil bli lov å jakte på ulv. Men det blir strenge regler.

Frankrike er et av flere land som sliter med å takle at det er blitt flere ulver. Ulvene hadde forsvunnet fra landet på 1930-tallet. De begynte å komme tilbake på 1990-tallet.

I fjor var det rundt tusen ulver i landet. Ulver kan avlives for å beskytte husdyr. Men det er kun under spesielle forhold. Rundt 20 prosent av Frankrikes ulver blir drept hvert år. Frankrike vil gjøre prosessen enklere.

Naturvernere frykter at ulver kan bli en truet art igjen.

– Hvis ulven blir mindre beskyttet, blir det mulig å jakte uten en god begrunnelse.

Det sier Guillaume Chapron. Han er forsker ved Sveriges landbruksuniversitet. Luigi Boitani mener vi heller bør sikre husdyr bedre. Han er professor i zoologi ved Universitetet i Roma.

Boitani sier at andre dyr forårsaker langt mer kostbare skader enn ulv. Slik som villsvin og hjort.