Verden

Hva skjer mellom Israel og Hizbollah?

Hizbollah skyter raketter mot Israel og Israel skyter raketter mot Libanon og Hizbollah. Hva skjer nå?

Midtøsten-konflikten blir mer og mer usikker. Vi leser om nye angrep hver dag.

Israel angriper på flere fronter. De kriger fortsatt mot Hamas og har store deler av militæret sitt på Gaza. Samtidig kriger de mot Hizbollah.

Lørdag traff en rakett Golanhøydene. Minst 12 personer døde, mange av dem var barn som spilte fotball. Minst 29 personer ble skadd, noen av dem alvorlige. Både Hizbollah og Libanon har nektet for at det var de som angrep. USA som støtter Israel sier at mye tyder på at raketten kom fra Libanon. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Natt til søndag angrep Israel tilbake med en rekke angrep mot Libanon. Israel sa at de forsøkte å angripe Hizbollah-mål.

Tirsdag kveld kom et nytt angrep. Israel skøyt raketter mot hovedstaden Beirut. De forsøkte å drepe en av lederne for Hizbollah, ifølge det israelske militæret (IDF).

Israel sier de drepte lederen. Hizbollah sier at han var til stede i bygget hvor raketten traff. De sier ikke noe om han lever eller ikke. Angrepet drepte tre personer, to av dem barn. 74 personer ble skadd, ifølge kanalen Al Jazeera.

At de skyter raketter mot hverandre er ikke noe nytt. Det har stort sett skjedd hver dag siden krigen mellom Hamas og Israel startet. Likevel er dette en eskalering av krigen. Den siste raketten traff Libanons hovedstad.

---

Hvem er Hamas og Hizbollah?

  • Hamas er en bevegelse. Den ble startet året 1987. Det var en palestinsk imam og aktivist som startet Hamas. Han het Ahmed Yassin. Hamas ønsker å kjempe mot Israel og ønsker også å opprette en egen palestinsk stat, der Israel er nå. Enkelte land ser på Hamas som er terrorgruppe. Mens andre land støtter dem, for eksempel Iran.
  • Gruppa Hizbollah holder til i Libanon. Den er Israels fiende. Gruppa støtter også Hamas, som Israel kjemper mot på Gaza. De er en sjiamuslimsk gruppe, som er over 40 år gammel. Gruppa driver både med politikk og har våpen. Iran og Syria støtter dem, og Iran og Israel er fiender. EU har den militære delen av gruppa på sin terrorliste. Mens USA ser på hele gruppa som terrorister.

---

Om dette kan føre til en storkrig er usikkert. Enkelte eksperter er redd for hva som skjer nå.

Kanalen NRK har snakket med to eksperter på konflikten. En av dem sier at han tviler at det blir krig mellom Hizbollah og Israel. Mye på grunn av at han ikke tror Israel har nok ammunisjon til å krige på to steder samtidig. Den andre eksperten tror at Hizbollah kommer til å stanse angrepene mot Israel på et tidspunkt.

Espen Barth Eide ber om ro. Eide er Norges utenriksminister.

– En eskalering av gjengjeldelsesangrep kan få følger for hele Midtøsten, sier han.