Verden

Bør du spise multivitaminer for å leve lenger?

Det er ingen gode grunner til å ta multivitaminer for «sikkerhets skyld». Du lever ikke lenger, men risikerer å få overdose, ifølge en studie.

En ny studie har sett på om multivitaminer gjør at folk lever lenger. Studien fulgte nesten 400 000 friske amerikanere i 20 år.

Forskerne fant ingen bevis på at friske voksne lever lenger av å ta multivitaminer.

– Vi finner ingen bevis for at voksne uten kroniske sykdommer lever lengre hvis de tar multivitaminer, skriver forskerne.

Men de kan ikke utelukke at det kan ha en effekt på aldring.

Folkehelserapporten fra 2020 viser at nær en tredel (29 prosent) av den norske befolkningen spiser multivitaminer. Åtte av ti nordmenn over 18 år hadde da tatt ett eller flere vitamintilskudd det siste året.

Noen tar multivitaminer for sikkerhet. Andre tar dem for å leve lenger. Men hvis du er frisk, er at du ikke trenger multivitaminer.

– Det er dårlig bruk av penger og oppmerksomhet. Det koster å spise vitaminer. Det sier Anne Spurkland til nyhetsbyrået NTB. Hun er professor ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på molekylær immunologi.

Norske helsemyndigheter sier at et balansert kosthold er den beste kilden til vitaminer. De anbefaler at du spiser mye frukt, grønnsaker, fullkorn, fisk og magert kjøtt.

– Om du spiser variert, så får du dekket behovet ditt for vitaminer. Du trenger ikke tilskudd. For noen av vitaminene kan tilskudd være uheldig, sier Spurkland.

Danske forskere advarer også mot å ta for mye vitaminer. Det kan føre til at du får for mye av enkelte vitaminer, spesielt hvis du allerede har et variert kosthold.

Studien fra USA viser at de som tar multivitaminer kanskje har litt høyere risiko for å dø enn de som ikke tar dem. Andre studier har også vist at tilskudd av antioksidanter kan øke dødeligheten.

Forskerne sier at de som tar multivitaminer ofte spiser sunnere og trener mer. Men noen syke pasienter kan også ta mer vitaminer i håp om å bli friskere.