Verden

Kamala Harris valgte Tim Walz som kandidat

60-åringen kan bli visepresident i USA. Kamala Harris har valgt Tim Walz som sin kandidat. Flere tror at Walz kan hjelpe Harris med å bli president.

5. november skal folk i USA stemme på USAs neste president. Det står mellom Donald Trump og Kamala Harris.

Tirsdag fikk vi vite hvem Harris vil ha som visepresident. Hun valgte 60 år gamle Tim Walz. Visepresidenten sin rolle er å være presidenten sin høyrehånd.

Walz er en militærveteran og tidligere lærer. Han har vært Minnesotas guvernør siden 2019. Der kjempet han mye for veteraners rettigheter.

Som guvernør fikk Walz en del kritikk etter drapet på George Floyd. Flere mente at han ikke gjorde nok får å stoppe demonstrasjonene etter drapet, ifølge avisa Aftenposten. Dette kan Trump bruke mot ham.

Walz blir beskrevet som en forkjemper for progressiv politikk, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det gjør at han kjemper for likestilling og reformer som forbedrer livet til folk flest.

Eksperter tror at Walz kan hjelpe Harris med å vinne hvite velgere fra landsbygda. De tror også at Walz er en sterk støttespiller for Harris.

Walz har kritisert Republikanerne og deres kandidater. Han mener de er «rare» og ikke forstår middelklassen.

– Det var ikke en fornærmelse å kalle disse folka rare. Det var en observasjon. Det sa han under et arrangement mandag.

---

Hva er forskjellen på Republikanerne og Demokratene?

  • Republikanerne er konservative. De vil at staten skal styre mindre. De ønsker lavere skatter. De vil ha flere rettigheter rundt våpen, og de vil ha strengere regler for innvandring og abort.
  • Demokratene er liberale. De ønsker at mer skal bli styrt av staten. De vil ha et slags sikkerhetsnett som skal hjelpe de som trenger det (slik som Norge har NAV, for eksempel). De har også mye fokus på at kvinner skal ha rett til å ta abort. Demokratene er også opptatt av tiltak mot endret klima.

---

Måten Walz snakker på, har truffet godt hos unge velgere. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Disse er blant dem Harris trenger å nå for å vinne valget.

Trump vil ha J.D. Vance som visepresident. De beskriver Walz som en «farlig liberal ekstremist». Det samme sier de om Harris.

Harris er første svarte kvinne og person med sørasiatisk opphav som stiller som kandidat til president-jobben.