Verden

Etterlyst for «Nord Stream»-sabotasjen

En ukrainsk dykker er mistenkt for sabotasje mot gassrørledningen Nord Stream. Det skriver flere medier.

I september 2022 ble det meldt om flere lekkasjer på Nord Stream 1 og 2. Dette var gassrør som fraktet gass fra Russland til Tyskland.

– Dette er ingen liten sprekk. Det er et stort hull. Det fortalte Kristoffer Böttzauw kort tid etter det skjedde. Han er direktør for Energistyrelsen.

Rørene ble senere ødelagt.

File:Nordstream.png
By Samuel Bailey (sam.bailus@gmail.com) - Own work, CC BY 3.0, Link

Nyheten fikk mye oppmerksomhet. Det tok heller ikke lang tid før folk snakket om at det var sabotasje. Hvem kunne ha ødelagt gassrørene? Flere pekte mot Russland, mens andre pekte mot Ukraina. Danmark, Tyskland og Sverige har etterforsket saken.

To år senere er en ukrainsk dykker etterlyst. 44-åringen er mistenkt for sabotasje. Det skriver den svenske avisa Expressen. To andre er også mistenkt, en av dem er en kvinne. Hun har sagt at hun ikke var med på dette og er på ferie, ifølge Expressen.

En seilbåt ved navn «Andromeda» skal ha bli brukt under sabotasjen, ifølge flere medier. Bilen som 44-åringen brukte, ble sett veldig nært denne seilbåten, og det var slik han ble oppdaget.

Expressen har delt hva de tror skjedde:

  • De tre mistenkte var en del av en gruppe på fem personer. De seilte ut med «Andromeda» 6. september.
  • En varebil blir sett via en fotoboks 8. september. Personen som kjørte bilen, skal sagt at han ble presset til å frakte gruppa fra Ukraina til Tyskland, også hente dem igjen. Personen som kjørte bilen, skal ha pekt ut mannen som nå er etterlyst.
  • Tysk politi skal ha funnet seilbåten ved ei kai. Der fant de også eksplosiver som skal ha blitt brukt under sabotasjen.
  • 22. september 2022 eksploderte det på Nord Stream 2. 17 timer senere skjer det samme med Nord Stream 1.