Verden

Mpox sprer seg raskt i Afrika

Leger Uten Grenser er bekymret for hvor raskt mpox sprer seg.

Mpox er en internasjonal folkehelsekrise. Det sier Verdens helseorganisasjon (WHO). Særlig mange har blitt syke i Kongo. Viruset har spredd seg til naboland som Burundi, Kenya, Rwanda og Uganda.

Den nye varianten av mpox har spredd seg raskt i Kongo. Det bekymrer organisasjonen Leger Uten Grenser. Mpox ble tidligere kalt apekopper.

Leger Uten Grenser jobber i østlige Kongo. Mange der har flyktet fra konflikter. Uten vaksiner, vil de ikke kunne beskytte seg mot infeksjon. Det sier Justin Eyong, ifølge Leger Uten Grenser. Han jobber for organisasjonen i regionen.

Det gjelder også barn under 15 år. Rundt to tredjedeler av infeksjonene i Kongo, har rammet personer under 15 år. Flere enn 321 barn har dødd. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Leger Uten Grenser ber land uten utbrudd om å donere vaksiner til landet.

Mpox har spredd seg til 13 land. Det første tilfellet i Norden er oppdaget i Sverige. Det sier Utenriksdepartementet (UD) til avisa VG.

Mpox er egentlig ikke nytt i Norge. Siden 2022 har 107 personer i Norge vært smittet. Det gjaldt for det meste homofile menn. Det sier Folkehelse-instituttet (FHI) til VG.

Den forrige varianten smittet oftest ved seksuell kontakt. Men nå sprer en ny variant av viruset seg. Den kan lettere spres ved nærkontakt. Risikoen for smitte i Norge er lav. Det sier Siri Feruglio i FHI.