Verden

Den største invasjonen siden andre verdenskrig

Ukraina har tatt en bit av Russland. Sist gang Russland opplevde en invasjon, var under andre verdenskrig.

Russere i Kursk får poser med mat. De står i kø for å hente hjelpa de trenger fra Røde Kors. Ukraina har tatt en bit av området de bor i. Russland flytter nå flere tusen av eget folk bort fra kampene.

Ukraina påstår at de har tatt russere til fange. I tillegg kan de ha tatt et område på rundt tusen kvadrat-kilometer.

6. august kom det ukrainske soldater inn fra flere kanter. Russerne virket lite klare. Andre land har også lurt på hva som skjedde. Med seg hadde ukrainerne utstyr som land i Vesten har gitt dem. Blant annet kampvogner, skriver NTB.

Volodymyr Zelenskyj er president i Ukraina. Han valgte lenge å være taus. Men så brøt han stillheten. Han sa at Ukraina nå er inne i Russland.

– Det er «absolutt rettferdig» å angripe, sa Zelenskyj om fienden. Kursks fungerende guvernør sa at 12 sivile ble drept den første uka.

Eksperter og andre lurer på hva Ukraina vil oppnå. Vil de beholde området de har tatt? Vil de forhandle om fred? Zelenskyj sier de vil ha en såkalt buffersone, som er et nøytralt området som skiller de to fiendene.

I februar 2022 startet Russland full krig mot Ukraina. Noen år tidligere hadde de tatt halvøya Krim fra Ukraina. Russland har tidligere sagt at de vil ha områder i Øst-Ukraina. Først da kan de snakke om fred.

Men nå er russerne sinte.

– Samtaler om fred er satt på vent i lang tid. Det sier regjeringen i Russland.

Russland har blitt invadert av et annet land før. Men det var under andre verdenskrig. Tyskland gikk til angrep på det som den gang var Sovjetunionen i 1941. Dette var starten på en årelang lang krig mellom statene. Rundt 26 millioner mennesker døde på sovjetisk side. Langt færre tyskere døde, ifølge Store norske leksikon.

Tilbake i Kursk er fortvilelsen stor. Folk må flykte fra hjemmene, mens andre gjemmer seg i kjellere. Rundt to hundre tusen skal ha blitt nødt til å dra, skriver NTB.

Russland skal også sende flere soldater til Belgorod, som ligger nær regionen Kursk. Vyacheslav Gladkov er guvernør i Belgorod. Han sier at sivile er døde eller skadd, og at hus er ødelagt. Det skriver kanalen BBC. Gladkov beskriver situasjonen som svært vanskelig. Også der må folk dra hjemmefra.

Ukraina sier at de nå har tatt full kontroll i byen Sudzja i Kursk. Presidenten lover at soldatene følger reglene i folkeretten.