Verden

Bekymret for hvor mange som kan være smittet med m-kopper

M-kopper (mpox) sprer seg raskt i Kongo. Folk bor tett i leirer og har liten tilgang på vaksiner.

Sarah Bagheni hadde hodepine, feber og kløende hud. Hun visste ikke at symptomene kunne være fra m-kopper (mpox). Bagheni visste heller ikke hvor hun kunne få medisinsk hjelp.

Hun bor i flyktningleiren Bulengo. Det ligger øst i Kongo.

– Vi vet ingenting om dette. Jeg ser på henne uten å kunne hjelpe, fordi jeg ikke vet hva jeg skal gjøre, sier Habumuremyiza Hire.

Han er gift med Bagheni. De har snakket med nyhetsbyrået AP.

M-kopper er en internasjonal folkehelsekrise. Det sier Verdens helseorganisasjon (WHO). Utbruddet startet i Den demokratiske republikken Kongo.

Tidligere har det vært én type m-kopper, før kalt apekopper, som spredde seg. Siden 2022 har 107 personer i Norge vært smittet. Det gjaldt for det meste homofile menn.

M-kopper-virus subtype I er endemisk i Kongo. Det vil si at utbrudd skjer jevnlig i dette området. Utbruddet har ikke sammenheng med det vi så i 2022. Den siste tiden har m-kopper spredd seg til flere naboland. Slik som Rwanda, Uganda, Burundi og Kenya. Det skriver Folkehelse-instituttet (FHI).

---

Hva er symptomene på mpox (m-kopper)?

  • De første symptomene er vanligvis feber, tretthet og hodepine.
  • Muskelsmerte og stivhet er vanlig.
  • En del utvikler deretter hovne lymfeknuter.
  • Samtidig eller etter noen dager utvikles det utslett eller sår på slimhinner. Utslettene kan klø og gjøre vondt.
  • Utslettet utvikles til blemmer.

Kilde: Helsenorge

---

Leger Uten Grenser jobber i østlige Kongo. Mange der har flyktet fra konflikter. Uten vaksiner vil de ikke kunne beskytte seg mot infeksjon. Det sier Justin Eyong, ifølge Leger Uten Grenser. Han jobber for organisasjonen i regionen.

Leger Uten Grenser ber land uten utbrudd om å donere vaksiner til landet.

Siden 2023 har det vært mange nye tilfeller av m-kopper i Kongo. I løpet av 2024 har det vært 15 000 bekreftede og mistenkte tilfeller. Rundt 400 personer har dødd av m-kopper. Viruset ser ut til å spres gjennom kontakt med syke gnagere. Det spres også i nær kontakt i familier eller gjennom seksuell kontakt. Subtype I ser ut til å kunne gi mer alvorlig sykdom enn subtype II, skriver FHI.

Mahoro Faustin driver Bulengo-leiren. De begynte å merke at folk i leiren fikk symptomer for rundt tre måneder siden. Det sier han til nyhetsbyrået AP. De visste ikke om symptomene var m-kopper, malaria eller meslinger.

Det er vanskelig å vite hvor mange som er smittet i Bulengo. Årsaken er mangelen på testing. Faustin er bekymret for hvor mange som kan være smittet.

– Bare se hvor overfylt det er her. Hvis ingenting blir gjort, kommer vi alle til å bli smittet. Eller kanskje vi allerede er det.