Verden

– Skole er viktig for barns mentale helse

Hverdagen ble brått endret for millioner av ukrainske barn. Nå må mange lære på nett.

– Ukrainske barn har mistet altfor mange timer av barndommen sin i bomberom.

Det sier Henriette Westhrin. Hun er generalsekretær i Redd Barna.

Minst 300 ukrainske skoler er ødelagt i russiske angrep. Dette fører til at mange barn ikke får gått på skole. Nesten halvparten av alle barn i landet har undervisning på nett.

Det kommer fram i rapporten «I want a peaceful sky». Den er laget av Redd Barna. Spesielt går det utover barn som bor nærme kampene. To av tre barn i disse områdene går ikke lenger fysisk på skole.

Hvordan går krigen utover ukrainske barn? Hvordan påvirkes deres utdanning og psykiske helse? Det har Redd Barna undersøkt. De har snakket med elever, lærere og omsorgspersoner.

Skolene nær grensa til Russland er stengt. Det er også skolene nær områdene Russland har okkupert. Årsaken er fare for angrep.

– Det er en krigsforbrytelse å angripe skoler. Det er også et brudd på barns rett til utdanning. Skoler er hvor barn kan skape seg en fremtid, også i krig, sier Westhrin.

1,9 millioner ukrainske barn har undervisning på nett. Det viser tall fra myndighetene. Selv om ukrainere har funnet mange kreative løsninger for skole. De har hatt klasserom i bomberom og på T-banestasjoner.

Det er regler for skolene som får holde åpent. De må ha tilfluktsrom med plass til alle elever og ansatte.

– Vi vet hvor viktig utdanning er for barn som lever i krig og konflikt. En av Redd Barnas viktigste oppgaver er å bygge og fikse tilfluktsrom på skolene.

Mangel på trygge lokaler er hovedårsak til at ukrainske barn ikke får gått på skole. Men det er også mangel på elektronisk utstyr. Undervisning på nett kan også være vanskelig. Dårlig internett og strømbrudd kan skje.

Én av ti ukrainske lærere har flyktet som følge av krigen. Flere lærere sliter også med situasjonen. Den fører til psykologisk stress og mer jobb.

Flere barn sliter også med motivasjon. Over 60 prosent sier at krigen har fått dem til å miste lysten på læring. Rundt 1,5 millioner ukrainske barn står i fare for psykiske problemer. Slik som posttraumatisk stresslidelse, depresjon og angst. Det sier FN.

– Barn i hele Ukraina opplever mer stress og frykt. Å få gå på skole er viktig for deres mentale helse. Der møter de vennene sine og kan snakke om hvordan de har det.