Verden

Hva skiller Donald Trump og Kamala Harris?

Klima, innvandring og abort. Hvordan stiller de ulike kandidatene seg til temaene?

5. november er en viktig dag for amerikanerne. Denne tirsdagen skal de velge hvem de ønsker som ny president de neste fire årene.

Kandidatene er Donald Trump og Kamala Harris. Trump stiller for Republikanerne og Harris for Demokratene.

---

Hva er forskjellen på Republikanerne og Demokratene?

  • Republikanerne er konservative. De vil at staten skal styre mindre. De ønsker lavere skatter, de vil ha flere rettigheter rundt våpen og de vil ha strengere regler for innvandring og abort.
  • Demokratene er liberale. De ønsker at mer skal bli styrt av staten. De vil ha et sikkerhetsnett som skal hjelpe de som trenger det (slik som Norge har NAV for eksempel). De har også mye fokus på at kvinner skal ha rett til å ta abort og flere tiltak mot klimaendringer.

---

Hvordan stiller kandidatene seg til ulike tema? Klar Tale har samlet informasjon fra ulike kilder.

1. Innvandring

Trump ønsker en veldig streng politikk når det gjelder innvandring. Han vil blant annet vise bort innvandrere som har kommet seg til USA på ulovlig vis. Han vil også avslutte en ordning som kalles «birthright citizenship». Et barn av innvandrere blir en amerikansk statsborger. Det gjelder hvis barnet er født i USA. Denne muligheten vil Trump fjerne.

Harris ønsker å finne ut hvorfor det er så mye innvandring fra Sør-Amerika. Hun ønsker å starte samtaler med blant annet Mexico. Det har blitt snakket om at president Joe Biden og Harris har ganske lik politikk på innvandring. Men de siste årene har de fått en del kritikk for at det har blitt for mye innvandring. Enkelte eksperter tror dermed at Harris kanskje går for en litt strengere politikk på innvandring, enn slik det har vært.

2. Abort

Harris har abort som en av sine hjertesaker. Dette er en sak det også er forventet mye trykk rundt under valgkampen. Harris vil ha nasjonale regler for selvbestemt abort.

Trump ønsker mer begrensninger på abort og mener Harris er for liberal. Han mener det er opp til hver enkelt stat hvordan reglene skal være, slik det er i dag.

3. Klima

Trump sier han vil trekke USA ut av Parisavtalen igjen, slik han gjorde forrige gang han ledet USA. Avtalen handler blant annet om hvordan land skal slippe ut mindre klimagasser for å hindre klimaendringer. Trump mener ikke klimaendringer er så ille. Han vil satse mer på produksjon av energi fra fossilt brensel.

Harris sin politikk ligner på Biden sin. De anerkjenner at klimaendringer er et problem som de må gjøre noe med. Hun vil satse penger på fornybar energi. Hun har også mer fokus på klima og miljø, og hvordan det påvirker familier med lav inntekt.

4. Utenriks

Trump har vist støtte til Israel og sagt at konflikten må «spille seg ut». Harris på sin side har støttet en tostatsløsning og fordømt Israel sine angrep og drap på sivile. Hun har også sagt at hun støtter det å utrydde Hamas.

Trump ønsker en våpenhvile mellom Russland og Ukraina. Han har selv sagt at han kunne løst konflikten på én dag. Trump har advart om risikoen for en global krig hvis konflikten fortsetter. Han har også sagt at han er usikker på hvor mye støtte USA vil gi Ukraina framover.

Harris kommer til å støtte Ukraina på samme måte som Biden har gjort, med både penger og våpen.

Harris ønsker trolig mer internasjonalt samarbeid. Mens Trump sier at USA bør slutte å være så avhengige av andre land. Trump ønsker blant annet at andre Nato-land skal bruke mer penger på militæret. Slik det er nå, bruker USA klart mest penger.

5. Våpen

Trump mener amerikanerne må forholde seg til grunnloven og «the second amendment». Den sier at folk har rett til å bære våpen.

Harris ønsker strengere regler for å eie våpen. Hun mener det bør være en bakgrunnssjekk for alle som skal få tilgang til våpen.

6. Kriminalitet

Trump ønsker å bekjempe narkotika ved hjelp av politi og militæret. Han vil gi politiet mer myndighet til å sette ut militæret for å bekjempe problemet med narkotika, slik at narkotika ikke kommer inn til USA. Han ønsker generelt strengere tiltak mot kriminelle.

Harris har jobbet som advokat og har mye erfaring med spørsmål om kriminalitet og rettferdighet. Hun ønsker å endre straffesystemet. Hun vil også jobbe for å redusere vold med våpen.

Kilder: VG, NBC News og News Nation.