Verden

– De spiser hunder og katter

Donald Trump sa flere ting som ikke var sanne under nattens debatt. Kamala Harris holdt seg stort sett til sannheten.

Donald Trump og Kamala Harris kjemper om å bli USAs neste president. Natt til onsdag møttes de til deres første debatt.

Trump kom med flere påstander under debatten som ikke stemmer. Nyhetsbyråene Reuters og AFP har sett på det Harris og Trump sa, for å finne ut hva som var sant og ikke.

– De tar over byer, de tar over bygninger, de tar seg inn ved bruk av vold, sa han.

Trump sa også at migranter «tar over byer» og spiser kjæledyr. Han trakk fram byen Springfield som eksempel. Det er ingen bevis på at migranter spiser kjæledyr der, ifølge politiet.

USA har mindre voldskriminalitet nå, enn for ti år siden, ifølge statistikk. Det er også færre migranter som fengsles, ifølge forskere.

Det kom også flere migranter inn til USA da Trump var president. Mens det var færre da Barack Obama var president.

Trump sa at Demokratene vil tillate drap på nyfødte barn. Det sa han da de snakket om abort. Trump refererte til Harris sin kandidat til visepresident, Tim Walz.

– Walz sier at abort i niende måned er helt greit. Han sier også at henrettelse etter fødsel er greit, sa Trump.

Trump sa at de ville gjøre det lovlig å ta abort helt inn til niende måned. Dette stemmer ikke. Det sa også de som passet på at debatten gikk fint for seg.

Trump sa at inflasjonen under Joe Biden er den høyeste noensinne. Det stemmer ikke. Inflasjonen har vært høyere flere ganger tidligere. Blant annet på 20-tallet, 40-tallet, 50-tallet, 70-tallet og 80-tallet.

Harris sa at mange sto uten jobb da Trump sluttet som president. Dette stemmer ikke. Arbeidsledigheten hadde sunket til 6,4 prosent da Trump var ferdig som president.

Trump sa at Harris hater Israel. Harris sa at hun ikke gjorde det og viste heller sin støtte til Israel.

Dersom hun blir president, så tror jeg at Israel om to år ikke lenger kommer til å eksistere. Hele stedet vil bli sprengt, Israel vil ikke være der lenger.

—  Donald Trump

Trump sa at Harris hadde møtt Vladimir Putin før Ukraina-krigen og forhandlet med han, uten hell. Putin er Russlands president. Harris møtte aldri Putin.

– De sendte henne for å forhandle fram en fred før denne krigen startet. De sendte henne for å forhandle med Zelenskyj og Putin. Det gjorde hun, og tre dager senere startet krigen, sa Trump.