Verden

Den amerikanske drømmen er langt unna

I USA krangler de om hva de skal gjøre med all innvandringen. For mennesker som Ivanni handler det om å overleve.

– De spiser hunder og katter, freste Donald Trump i en TV-debatt. Kamala Harris ristet ofte på hodet over Trumps påstander i debatten. Begge vil bli president i USA, og innvandrere er et hett tema.

Mange drømmer om et bedre liv i USA. En av disse er Ivanni Herrera. Hun og millioner av andre fra Venezuela har rømt fra kaoset i hjemlandet.

I fjor var Herrera på et krisesenter for hjemløse i Colorado. Så måtte hun dra derfra – gravid i åttende måned.

Herrera reiste med fire år gamle Dylan i den ene hånden. I den andre dro hun en koffert med klær og tepper hun fikk med fra senteret.

Herrera kjøpte seg et telt. Pengene hadde hun og mannen samlet inn fra tigging på gata. De bor nært Aurora. Mange innvandrere bor i denne byen.

– Vi ønsket å dra til et sted hvor det var folk. Det føltes tryggere, sier Herrera på spansk.

Nettene utendørs kan være kalde. Hun har holdt den gråtende sønnen inntil kroppen for å holde ham varm.

Flere og flere familier har reist fra Venezuela de siste to årene. De søker et bedre liv for seg og barna i USA.

---

Hvorfor reiser så mange fra Venezuela?

  1. 7,7 millioner fra Venezuela har flyktet fra landet. Det viser tall fra UNRIC, som er en del av FN.
  2. Økonomien er veldig dårlig. Varer og tjenester blir dyrere, og pengene mister verdi.
  3. Det var nylig valg i landet. Nicolás Maduro har vært president siden 2013. Han ble valgt til seks nye år.
  4. Edmundo Gonzales er leder for opposisjonen. De mener valget var feil. Gonzales har flyktet til Spania.
  5. USA og EU er bekymret for resultatene i valget.

---

Herrera flyktet først til Ecuador. Men livet der var heller ikke enkelt. Hun fant informasjon om livet i USA på sosiale medier. Der så hun folk fra Venezuela som smilte i fine klær. De poserte foran biler og skrøt av sine gode, nye liv.

Etter noen uker i USA, lurte Herrera på om migrantenes suksess var ekte. Nå befinner hun og familien seg midt i en stor konflikt i USA. Hvor mye hjelp skal migranter få? Skal de i hele tatt få noe?

I 2023 kom rundt 2,5 millioner innvandrere til USA over grensa i sør. Alle kom med det samme målet - å søke asyl. Så mange mennesker førte til problemer. Debatten ble opphetet. President Joe Biden fikk skylda for at så mange kom.

Kamala Harris har lovet strengere regler for innvandring. Harris er demokratenes kandidat til å bli president. Migranter ved USAs grense mot Mexico har vært en viktig kampsak for motstanderen Trump. Et av hans valgløfter er at han vil stenge grensen for innvandring.

Du må søke om å få en lovlig jobb i USA. Det er både dyrt og komplisert. Mange gir opp før de en gang har forsøkt. Flere må sove på gata.

I Aurora tok bystyret et valg i februar. De ber andre byer og organisasjoner om å ikke hjelpe migranter i byen. De ønsker heller ikke migranter fra andre byer. Likevel kommer det stadig nye. Det er et miljø med mange som snakker spansk der.

Denver har slitt med å ha kontroll på alle migrantene. Mange har kommet med busser fra Texas.

Byen tilbød før migranter med familier seks uker på hotell. Men i mai trappet byen ned tilbudet. De får nå tre dager på hotell. I dag kommer færre migranter til området. Men strømmen har ikke stanset. Det fører til at familier camper på egen hånd. Barn får ikke begynt på skolen.

Herrera er en av mange som lever fra dag til dag. Den amerikanske drømmen er langt unna.