Verden

39 millioner kan komme til å dø

Virus overlever medisinen antibiotika. Dette er farlig, men forskere tror at mange kan reddes.

– Antibiotikaresistens er en av de største truslene mot helsa vår. Det skriver Verdens helseorganisasjon (WHO).

Antibiotika er en type medisiner. De brukes mot mange sykdommer, og har reddet mange liv.

De siste årene har det kommet et problem. Vi bruker rett og slett for mye antibiotika. Eksperter er bekymret for hva det kan føre til. Antibiotika virker ikke mot enkelte bakterier lenger.

Denne uken kom det en ny studie om antibiotika. Forskerne har funnet ut at bakterier som er resistente, kommer til å føre til at mange dør innen år 2050.

Antibiotika blir brukt til å drepe bakterier. Når vi bruker det for mye, vil enkelte bakterier lære seg hvordan antibiotika fungerer. Dermed vil den ikke fungere slik vi ønsker.

Rundt 39 millioner mennesker kan dø innen 2050, ifølge studien. Rundt 169 millioner dødsfall kan også ende med å ha en sammenheng med resistens, ifølge studien.

Allerede nå er det rundt 1 million mennesker som dør hvert år som følge av samme problem. Bakterier er resistente mot antibiotika, som forskerne kaller AMR.

Forskerne sier dette vil ramme både store deler av Afrika og Sør-Asia.

– De nye funnene viser at AMR har vært en global trussel mot helse i flere tiår. Og denne trusselen vokser. Det sier Mohsen Naghavi, som er en av forskerne.

Folkehelse-instituttet (FHI) sier at Norge ikke har et så stort problem enda. En viktig årsak til det, er at vi bruker antibiotika mindre.

Forskerne skriver at tiltak som bedre medisiner, nye vaksiner og riktig bruk av antibiotika kan redde 92 millioner liv innen 2050.