Verden

«Helene» har nådd Florida

«Helene» er en av de kraftigste orkanene som har truffet USA.

Orkanen «Helene» traff Florida. Den traff først i området Big Bend rundt klokken 5.20 norsk tid.

Folk i Florida blir advart om farlig vind de neste timene. Det skriver avisa VG.

– Vi venter en katastrofal storm, med vind og oversvømmelser i sørøst. Og det begynner i Florida nå. Det sier president Joe Biden i en uttalelse.

Tre personer er meldt døde så langt, ifølge avisa.

En person døde i Florida. Det skal ha skjedd da et skilt falt og traff en bil. To personer døde i Georgia. De ble truffet av en tornado som skal stamme fra «Helene».

Dette er den kraftigste orkanen vi vet om som har truffet Big Bend-området, skriver CNN. Den er blant de 15 kraftigste registrerte stormene i USA noen gang, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Orkanen kan føre til farlig stormflo, ødeleggende vinder og mye regn. Mange mennesker har forlatt hjemmene sine, og skoler er stengt.

Vinden kan utløse bølger og stormflo på opptil seks meter. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er det samme som opp til toppen av en bygning på to etasjer, sier Mike Brennan. Han er leder for USAs orkansenter.

Orkansenteret melder om vindkast på rundt 48 meter i sekundet. Det er også ventet opp til 51 centimeter regn noe steder.

– Dette er en ekstremt farlig og livstruende situasjon. Mennesker bør ikke forlate beskyttelsesrom. De bør bli værende fram til disse livstruende forholdene er over. Det skriver orkansenteret i sin siste oppdatering.