Verden

Folk har fått beskjed om å evakuere

Orkanen «Milton» er på vei mot Florida-området. Joe Biden frykter dette blir den verste orkanen som har rammet Florida på over 100 år.

– Dersom stormen fortsetter som nå, vil det være den verste som har rammet Florida på over 100 år. Det skriver USAs meteorologiske institutt National Weather Service.

Orkanen «Milton» nærmer seg kysten av Florida. Det er ventet at den skal treffe Florida torsdag morgen.

Slike orkaner blir kategorisert etter vindstyrke. Skalaen for dette heter Saffir-Simpson. Tirsdag kveld ble «Milton» kategorisert som nummer 5. Den har endret seg fra kategori 4 og 5 flere ganger.

---

Hva er de ulike kategoriene for tropiske stormer?

  • Kategori 1: Vindstyrken er på mellom 117 og 153 kilometer i timen. Stormen kan føre til mindre skader, som blant annet ødelagte tak og trær.
  • Kategori 2: Vindstyrken er på mellom 153 og 176 kilometer i timen. Stormen kan forårsake større skader på bygg. Det kan også føre til at trær faller over veier.
  • Kategori 3: Vindstyrken er på mellom 176 og 208 kilometer i timen. Stormen regnes som en sterk orkan. De kan ødelegge hus og rive opp trær.
  • Kategori 4: Vindstyrken er på mellom 208 og 245 kilometer i timen. Stormen kan være veldig ødeleggende. Mange bygg kan bli ødelagt og områder kan være uten strøm og vann i flere uker.
  • Kategori 5: Vindstyrken er på 245 kilometer i timen eller høyere. Dette er den høyeste kategorien. Den kan forårsake enorme ødeleggelser, fullstendig ødelegge bygg og gjøre områder ubeboelige på lang tid.

Kilde: Store norske leksikon

---

Folk fra Tampa-området har fått beskjed om å evakuere, ifølge ordre fra myndighetene. Joe Biden ber folk følge ordrene. Biden er USAs president. Han har bedt flyselskapene hjelpe folk med å evakuere.

– Det står om liv eller død, og det er ingen overdrivelse, sa president Biden tirsdag.

For en uke siden traff orkanen «Helene» samme området. Det ligger fortsatt møbler flytende etter orkanen. 230 personer døde og flere hundre er fortsatt savnet. Ingen har rukket helt å komme tilbake før en ny orkan er på vei.

Forberedelsene for å sikre husene sine har startet. Folk står i lange køer for å hente sandsekker som de skal burke for å beskytte hjemmene sine. Mens andre er på god vei ut av områdene hvor orkanen skal treffe. Det er også lange køer på veiene ut. Folk hamstrer også mat og drivstoff.

Slik ser orkanen ut fra en video tatt av en satellitt. Videoen er fra 7. oktober.

NRK har snakket med nordmenn som også evakuerer, Marit Hansen Mouchou er blant dem. Hun evakuerer fra øya Sanibel.

– Det er veldig kaotisk og stressende, sier hun til NRK.

Hun sier de er godt vant til slikt vær og at de bare må ri av stormen. Hun er mest redd for det hun kaller «storm surge»

Med «storm surge» betyr det at de ikke får de kraftigste vindene, men at de får etterdønninger fra havet.

– Det skjedde også under orkanen «Ian» for to år siden. Da steg havet så mye at folk druknet i hjemmene sine, sier hun.

Mouchou sier hun vurderer å flytte på grunn av de mange orkanene.

Kilder: nyhetsbyrået NTB, NRK og VG.