Verden

Afghanistans journalister lever farlig

Journalister som fortsatt jobber i Afghanistan, forteller om stadig vanskeligere forhold.

Taliban styrer strengt i Afghanistan. De kom til makten for over tre år siden. Livet som journalist i landet er farlig.

– Ingen andre yrker har blitt så ydmyket som journalistikken, sier en journalist fra nord i Afghanistan.

Han har snakket med nyhetsbyrået AFP. Mannen vil ikke si hva han heter grunnet sikkerhet. Mannen har vært i fengsel. Der ble han mishandlet. Journalistene får stadig nye og strengere regler å jobbe etter.

– Jeg og mange jeg kjenner, orker ikke lenger å fortsette i dette yrket. Hvis vi dekker terrorangrep eller temaer knyttet til kvinner, utsetter vi oss selv for trusler, sier mannen.

Ber journalister respektere islamske verdier

Samiullah forteller at det har vært 450 hendelser der journalister har blitt krenket siden 2021. Krenkelsene er alt fra arrestasjon til trusler og vold. Samiullah leder en forening for journalister i Afghanistan. Navnet hans er endret for å beskytte ham.

Journalist Mortaza Behboudi har jobbet for flere franske medier. Han ble arrestert i 2023 for spionasje. Han satt i varetektsfengsel i Kabul i ti måneder. I fengselet ble han jevnlig torturert.

Taliban har ikke kommentert saken. Men Hayatullah Farahi har tidligere snakket om journalister. Han jobber med informasjon for regjeringen i landet. Han sa at journalister må respektere islamske verdier og landets kultur og tradisjoner.

I september kom det nye regler. Politiske programmer må velge gjester fra en liste godkjent av Taliban. Det samme må temaene. All kritikk av regjeringen er forbudt.

Vanskelig for kvinner

Programmene må heller ikke sendes direkte. På den måten kan Taliban kontrollere hva som blir vist. Den statlige kanalen RTA lar ikke kvinner jobber som journalister lenger. Det sier en ansatt i organisasjonen til AFP.

De nye lovene sa også noe om kvinners rettigheter. En av reglene sier at kvinner ikke skal snakke høyt offentlig.

Meena Akbari jobbet for Khurshid TV, men måtte rømme landet i 2021. Det samme gjorde hundrevis av andre afghanske journalister. Hun hadde da opplevd utallige trusler.

Hun forteller at hun fortsatt får drapstrusler i sosiale medier. Akbari går til psykolog for å bearbeide truslene.

– Journalister er veldig redde, forteller Samiullah.