Verden

Israel sier at de har drept Hamas-leder

Hamas-leder Yahya Sinwar er drept, ifølge Israel. Men Israel vil fortsette krigen, sier Benjamin Netanyahu.

Israelske styrker drepte Yahya Sinwar, ifølge den israelske hæren (IDF). Det skjedde sør på Gazastripen onsdag.

Sinwar har vært Hamas sin øverste leder siden august. Han var trolig en av hjernene bak Hamas sitt angrep på Israel 7. oktober i fjor.

– I dag ble ondskapen truffet av et hardt slag. Men vårt oppdrag er fortsatt ikke ferdig. Det sa Benjamin Netanyahu i en tale torsdag kveld. Han er Israels statsminister.

Israel vil fortsette krigen inntil israelske gisler blir sluppet fri, sier Netanyahu.

USA sier også at Sinwar er drept. Det viser DNA-tester, ifølge en uttalelse fra president Joe Biden.

– Dette er en god dag for Israel, USA og verden, sier Biden.

Hamas har nå mistet hele toppledelsen sin. Det sier Hilde Henriksen Waage til kanalen NRK. Hun er professor ved Universitetet i Oslo og Prio.

Israel har sagt at de vil utslette Hamas. Det målet kan være langt unna, sier Erik Skare til kanalen TV 2. Han er ekspert på Midtøsten.

– De har aldri lyktes med å svekke Hamas ved å drepe ledere. Det er rett og slett fordi organisasjonen er for stor, sier Skare til kanalen.

Flere mener at Hamas nå er betydelig svekket. Blant andre Ursula von der Leyen. Hun er leder i EU-kommisjonen. Frankrikes president Emmanuel Macron er enig.

Noen håper drapet på Sinwar kan bety starten på slutten av krigen. Andre er mer bekymret. Giorgia Meloni mener drapet betyr en ny fase i konflikten på Gazastripen. Hun er Italias statsminister.

Hamas har ikke bekreftet at Sinwar er død enda. Det skriver nyhetsbyrået NTB.